Mire juthat jövőre a költségvetésből?

A Miniszteri Kabinet jóváhagyta a 2022-es évre vonatkozó állami költségvetés tervezetét. Denisz Smihal miniszterelnök ismertetője szerint a dokumentum az államadósság csökkenését, a bérek növekedését, stabil hrivnyaárfolyamot, alacsonyabb inflációt és a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékos növekedését irányozza elő.

 „A legfontosabb prioritások változatlanok maradnak. Ezek az egészségügy, az oktatás, a hadsereg, az infrastruktúra, a szociális programok, a digitalizáció, a vállalkozók és a gazdaság támogatása” – fejtette ki Smihal.

Hozzátette, 197,2 milliárd hrivnyát különítenek el az egészségügyi szektor számára, ami 35,8 milliárddal több az idei összegnél. Ez lehetővé teszi az orvosok minimálbérének 20 ezer hrivnyára történő emeli, így az átlagkeresetük meghaladja a 22 ezer hrivnyát.

 185,6 milliárd hrivnyát fordítanak az oktatásra, ami 21 milliárddal több a 2021-ben elkülönített összegnél. A tervek szerint ezáltal növelhetik a tanárok fizetését és a diákok ösztöndíjait.

 A Nyugdíjalap költségvetését 31 milliárddal 531 milliárd hrivnyára emelik, a többlet az ellátmányok indexálását szolgálja.

A közúti infrastruktúra fejlesztésére 124,1 milliárd hrivnyát szánnak.

 A hrivnya dollárhoz viszonyított árfolyamát 28,6-ban határoznák meg. 

A költségvetés bevételi részét 1 billió 277,7 milliárd hrivnyában (+161,7 milliárd hrivnya), a kiadásokat 1 billió 465,7 milliárd hrivnyában (+103,1 milliárd hrivnya) állapították meg.

 

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó