Ülésezett az ukrán–magyar oktatási munkacsoport

Az ukrán–magyar vegyes oktatási munkacsoport szeptember 15–16-án Kárpátalján tartotta meg soros, harmadik ülését. A kétnapos rendezvényen folytatták a kétoldalú együttműködésre irányuló javaslatok megvitatását, adta hírül a Kárpátalja hetilap.

A munkacsoport fő célja, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát korlátozó ukrán oktatási törvény elfogadását követően kialakult helyzet elmozduljon a megoldás irányába.

Magyar részről Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára, Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja vett részt, valamint több magas beosztású anyaországi szakember.

Megtartotta első ülését a magyar–ukrán oktatási munkacsoport Kijevben

Ukrán részről jelen volt Vira Rohova ukrán oktatási miniszterhelyettes, Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint számos fővárosi, illetve kárpátaljai intézmény vezetője, illetékes munkatársa.

A megye tudományos és pedagógiai közösségeinek képviseletében meghívást kapott Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Csernicskó István, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Volodimir Szmolanka, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektora és mások.

A kétnapos zártkörű program végeztével Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár elmondta, eredménynek tekinthető, hogy “le tudtunk ülni egy asztalhoz a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMPSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség képviselőivel.”

– Ez egy fontos megbeszélés volt, áttekintettük a kapcsolatainkat és áttekintettük ezt a helyzetet, amelynek jelenleg a megoldására keressük a módozatokat. Egyetértettünk abban: elérkezett az idő, amikor nem tehetjük meg tovább, hogy ne üljünk le tárgyalni az ukrán féllel, nem tehetjük meg, hogy ne cselekedjünk, ne keressünk minden apró megoldást, ami előremozdítja az ügyet. Óvatos optimizmusra ad okot az ukrán félnek a konstruktivitása és a nyitottsága – mondta dr. Pacsay-Tomassich Orsolya.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó