A lakosság 80 százaléka képtelen elsősegélyt nyújtani │ KISZó-háttér

A legnagyobb gond a bizonytalanság.

Az elsősegélynyújtás nemzetközi napját tizenhat európai ország Vöröskeresztje honosította meg azzal a céllal, hogy felhívják rá a figyelmet, kívánatos lenne az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a laikusok körében. Az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás ugyanis sok esetben életmentő lehet.

Magyar Tímea

Az Ukrán Vöröskereszt kárpátaljai megyei szervezete a világnap kapcsán az elsősegélynyújtók által megmentett embereket köszöntötte és a világban leggyakrabban előforduló balesetekre, sérülésekre, valamint azok ellátására hívta fel a figyelmet.

– Évente világszerte több százezren veszítik életüket valamilyen baleset, hirtelen bekövetkező katasztrófa következtében. A téma aktualitását mi sem jelzi jobban, minthogy a világon csak közúti balesetben naponta több mint háromezer ember veszíti életét, közülük körülbelül ötszáz gyermek.

Ez 1,2 millió halálesetet jelent egy év alatt – ez akkora veszteség, mint amilyet a tuberkulózis, a malária vagy az AIDS-vírus okoz – mondta el lapunknak Szabó Ivanna, a szervezet elnöke a megyeszékhely központjában, a Színház terén szervezett akciójuk során. – Emellett több mint 50 millió ember sérül meg súlyosan, közülük sokan egész életükre rokkanttá válnak. A közlekedés halálos áldozatainak többsége gyalogos, a motoros és kerékpáros.

Az elnöknő hangsúlyozta, számos olyan esetről tudni, amikor a laikus elsősegélynyújtók tudtak és mertek is segíteni. Ezért rendkívül fontos, hogy az emberek folyamatosan szinten tartsák erre irányuló ismereteiket és ha éles helyzet adódik, akkor merjenek segíteni, hiszen az időben és szakszerűen végzett elsősegélynyújtás adott esetben akár életet is menthet. Sajnos Ukrajnában a lakosság 80 százaléka nem rendelkezik az ehhez szükséges jártassággal.

Így történhet meg, hogy a balesetek szenvedő alanyainak 40 százaléka életét veszti, mire kiér a mentő, hívta fel a figyelmet.

A vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége részesül képzésben. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80, míg Izlandon 75 százaléka kap használható ismereteket e téren. Mindeközben számos országban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás az első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és  javítja a túlélés esélyeit, hangsúlyozzák a Vöröskereszt munkatársai. Megyénk legnagyobb humanitárius szervezete élen jár az elsősegélynyújtás oktatásában.

Évente átlagosan ezer személy szerez tréningközpontjukban kétnyelvű, 198 ország által elismert tanúsítványt, mely mellesleg három évig érvényes.

A karanténintézkedések miatt idén a szokásosnál kevesebben, százan vettek részt a tanfolyamokon.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó