IV. BercsényiFeszt Ungváron

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet rendezésében immár negyedik alkalommal került sor a BercsényiFesztre az ungvári vár udvarán. A rendezvény gróf Bercsényi Miklós főispán korát idézte meg a korabeli magyar viseletekkel, népzenével, kézművességgel.

Varga Brigitta

A grófi hintó Ungvár belvárosát járva hívta fel a járókelők figyelmét az eseményre. Ezután megérkezett a várudvarba gróf Bercsényi Miklós és felesége, Csáky Krisztina, akiket Ferenci Attila és Heczel Jázmin, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművészei személyesítettek meg. A meghívott vendégek elhelyezték az emlékezés koszorúit gróf Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina mellszobránál.

A szervezők nevében Orosz Ildikó megyei képviselő, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, Rákóczi leghűségesebb emberéről emlékeznek meg minden éven, aki nem csupán kiállt népe szabadsága mellett, de műveltségével felvirágoztatta az egész Ung-vidéket. Fontos emlékeznünk nagyjainkra, mert akinek nincs múltja, az nem tud jövőt építeni ‒ hangsúlyozta.

Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja kiemelte, e rendezvény az Ung-vidéki magyarság életében olyan alkalom, amikor a kultúra segítségével hidat építenek az itt élő nemzetiségek között, megismertetve a lakossággal a magyar kultúrát és történelmet.

‒ Illik, hogy mi itt, Kárpátalján, akik ma a magyar múltat ápoljuk és a magyar jövőért dolgozunk, emlékezzünk nagyjainkra ‒ emelte ki Balogh Lívia megyei képviselő, a KMKSZ Ungvári Járási Szervezetének elnöke.

A nap további részében kárpátaljai népzenei együttesek léptek színpadra. A megjelentek betekintést nyerhettek az ukrán, ruszin, román, szlovák népzene világába is. A résztvevőknek az előadásokkal párhuzamosan lehetőségük nyílt barokk stílusú ékszereket, maszkokat, legyezőket és babákat készíteni. Megismerkedhettek az üvegdíszítés technikájával, valamint arc- és hennafestésre is sor került. A Salánki Hagyományőrző Egyesület fegyver- és viseletbemutatót tartott Kész Barnabás vezetésével.

A program megkoronázásaként este hét órától a kétszeres arany- és platinalemezes magyarországi Honeybeast együttes adott koncertet. A fesztivál az ungvári Fire Life tűzszínház előadásával zárult.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó