Szavak szintjén mindenki támogatja a kettős állampolgárságot

Volodimir Zelenszkij, Dmitro Kuleba és Dmitro Razumkov után Denisz Smihal is a kettős állampolgárság szükségességéről beszélt, de a gyakorlatban továbbra sem történik semmi érdemleges ennek az irányába.

“Szükség van a kettős állampolgárság engedélyezésére Ukrajnában, mert ez erősíti az országot” – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök egy múlt heti sajtótájékoztatón. A kormányfő kizárta ugyanakkor ennek lehetőségét az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszországgal. Kifejtette, hogy személyes véleménye szerint a kettős állampolgárság a civilizáltság jele.

Rámutatott arra is: jelentős számú ukrán él külföldön, és közülük sokan szeretnének ukrán útlevelet úgy, hogy közben más országok állampolgárságával rendelkeznek. Hozzátette, hogy ennek rendezésére jelenleg több törvényjavaslat is van a parlament előtt.

Volodimir Zelenszkij elnök közelmúltbeli egyesült államokbeli látogatása alatt, a Stanford Egyetemen mondott beszédében kijelentette: támogatja a kettős állampolgársággal kapcsolatos jogszabályok elfogadását Ukrajnában. Úgyszintén hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Oroszország agressziója miatt “e kérdés megközelítése nem lehet univerzális”.

Tavaly Zelenszkij már benyújtott egy törvényjavaslatot a kettős állampolgárság lehetővé tételéről, ám ezt végül napirendre se tűzte a parlament. A törvényhozás szakértői ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az alkotmány módosítása nélkül, pusztán törvényi szinten ez a kérdés nem rendezhető. Ukrajnában jelenleg az alkotmány nem ismeri el a többes állampolgárságot, csakis egyetlen állampolgárságot, az ukránt.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szintén érintette már a témát. Márciusban kijelentette, hogy Ukrajna liberális kettős állampolgársági politika elfogadását tervezi, de ebből kizárná az általa agresszornak minősített Oroszországot, továbbá korlátozná bizonyos tisztségek betöltését is kettős állampolgárok számára.

Amikor tavaly szeptemberben Ungváron találkozott magyar partnerével, a Kárpáti Igaz Szó kérdésére szintén kitért a kettős állampolgárság megítélésére:

Szijjártó Péter: bravúrokra van szükség

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó