Garanyi József neve festményeiben él tovább ● Kárpáti Igaz Szó

A kárpátaljai festészetet, festőművészeket bemutató sorozat folytatásaként a beregszászi konzulátus Munkácsy Mihály termében ezútta Garanyi József festőművész kiállítására került sor. Az alkotásokat Kovács László műgyűjtő kollekciójából származnak.

Hegedűs Csilla

– Ma nem akármilyen festőművész alkotásainak a bemutatásával készültünk: Garanyi Józsefről van szó, aki száz évvel ezelőtt, 1921-ben született. A jubileumi tárlat anyaga Beregszászt és környékét, Kárpátalja szépségeit, tájait mutatja be, de láthatóak portrék és csendéletek is. A kiállítással szeretnénk tisztelegni a művész munkássága előtt születésének századik évfordulóján – mondta köszöntőjében Szilágyi Mátyás.

A külképviselet vezetője köszönetét fejezte ki Kovács László kiállításszervezőnek, egyrészt azért, hogy a híres festő munkáit megvásárolta, megőrizte és ápolta, másrészt pedig azért, hogy az alkotások egy részét most kölcsönadta.

A tárlattal kapcsolatban Kovács László elmondta, az alkotások a művész különböző korszakaiból származnak, három kép például ott volt az 1947-ben megtartott, legelső kiállításán.

– Az ’50-es években született alkotásokat is láthatunk, a felesége arcképét, a gyerekeit játék közben, illetve egy aktot. Festményei finom ízlésről, szakmai tudásról tanúskodnak, s jól illeszkednek azokba a hagyományos művészi tradíciókba, amelyek Kárpátalján a külvilágtól elzártan kialakultak – jegyezte meg a gyűjtő. Kopriva Attila festőművész Garanyi József stílusáról, alkotásai mondanivalójáról beszélt. Miközben az érdeklődők megtekintették a kiállítást, Halász Bertalan, a Sodró együttes tagja harmonikán játszott.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó