Magyar–ukrán összefogással a Tisza védelméért

A Tisza és mellékfolyói védelmének fontosságát, valamint a hulladékgazdálkodási együttműködés kiemelt jelentőségét hangsúlyozta Joó István Kárpátalján.

Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megszervezéséért felelős kormánybiztos, egyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium exportnövelésért felelős helyettes államtitkára beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a feldolgozatlan hulladék mindannyiunk jövőjét veszélyezteti, majd hozzátette, készen állunk a hulladékgazdálkodási nehézségek kezelésében innovatív magyar technológiákkal támogatni Ukrajnát és Kárpátalját. Mindez megoldást biztosíthat egyúttal a Tiszát és mellékfolyóit érintő jelentős műanyagszennyezésre is, aminek kapcsán Áder János köztársasági elnök korábban levélben fordult Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a magyar kormány kész az Ukrajna számára felajánlott, 50 millió eurós kötött segélyhitelt hulladékgazdálkodási projektekre is fordítani.

Magyar környezetipari technológiákat, illetve azok átültetési lehetőségeit mutatják be pénteken a Makkosjánosiban megrendezett konferencián. Az eseményt Joó István nyitotta meg Anatolij Poloszkovval, Kárpátalja kormányzójával és Olekszij Petrovval, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével.

A Tisza nevében – Megrázó film készült a tiszai szeméthelyzetről │KISZó-interjú

Beszédében Joó István felidézte, hogy több millió eurónyi értékű olyan vízügyi és hulladékgazdálkodási projekt végrehajtása is zajlik, amelyben magyar és ukrán szakemberek példa értékűen dolgoznak együtt a közös környezetvédelmi kihívások kezelése érdekében.

Tiszai szemét: ukrán üdvözlet Magyarországnak!

Jó példaként kiemelte a Tiszát sószennyezéssel fenyegető felhagyott aknaszlatinai sóbánya környezeti állapotának vizsgálata kapcsán indított, REVITAL I. projektet, amelynek keretében magyar szervezetek a komplex geofizikai vizsgálatok mellett 21. századi robottechnológiát is alkalmaznak az elárasztott bányavágatok feltérképezésére.

KISZó-videó: Nemzetközi összefogás az Aknaszlatinai Sóbánya megmentése érdekében

Forrás:
KISZó/MTI/Fotók:Csuha Ivett

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó