Demográfiai mélypont Ukrajnában! │ KISZó-háttér

A biztonságos szülés és csecsemőellátás pedig mindenkinek jár.

A napokban méltatták a Betegbiztonság Világnapját. A WHO által meghirdetett nap idei témája a biztonságos szülészeti és újszülöttellátás. Jelszava: „Itt az ideje sürgős intézkedéseket hozni a biztonságos és méltó szülés érdekében!” Ukrajna elejétől fogva csatlakozott a kezdeményezéshez, a szakemberek ilyenkor felhívják az érintettek figyelmét a betegbiztonsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.

Magyar Tímea

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az újszülöttek és édesanyák döntő többségének életét meg lehet óvni jól képzett szakemberek által nyújtott biztonságos és magas szintű ellátással. Az anyák védelme, bármilyen meglepő, olyan kérdésektől is függ, mint a nemek közötti egyenlőség és az erőszak, így a nők által a szülés során tapasztalt események megerősíthetik jogaikat, de árthatnak is nekik és mentális traumát is okozhatnak számukra.

A WHO ezért hangsúlyozza, hogy kiemelten fontos a körültekintő ellátás – a nőkkel szemben tanúsított tisztelet és az ellátás biztonsága ugyanis szorosan összefügg – vélekedik Irina Packan, a megye főnőgyógyásza.

– Milyen tanácsokkal szolgálna a kismamák számára, mi az, amit egy gyermekvállalásra készülő hölgynek mindenképpen szem előtt kell tartania, ha egészséges csecsemőt szeretne a világra hozni? – tettük fel a kérdést a szakembernek.

– Rendkívül fontos, hogy a kismama éljen a védőnő által nyújtott lehetőségekkel, kövesse az útmutatását. Tájékozódjon a koraszülés kockázatairól, tüneteiről, hogy szükség esetén minél gyorsabban felismerje azokat, és segítséget tudjon kérni. Javaslom, hogy a kismama kövesse a szakemberek által javasolt várandósság alatti helyes életmódot. Ezzel ugyanis nemcsak a koraszülés kockázatát csökkenti, hanem a magzat és a kismama egészséges fejlődéséhez is hozzájárul. Amennyiben teheti, iratkozzon be egy szülésre felkészítő tanfolyamra.

Mindenkit arra bátorítok, hogy nyugodtan kérdezzen, vázolja fel esetleges aggályait a szakembereknek, ezáltal eredményesebben fel tud készülni mind mentálisan, mind fizikailag a szülésre és az azt követő első napokra.

– Hogyan segíthetik hatékonyan az édesapák, más családtagok a kismamát?

– Az édesapáktól elsősorban az várható el, hogy a terhesség, a szülés alatt és az azt követő időszakban végig támogatásukról biztosítsák partnerüket. Elsősorban az ő dolguk az is, hogy kiálljanak a kismama biztonságos szüléshez való jogáért, azért, hogy tisztelettel viszonyuljanak hozzá.

– Milyen elvárásokat támaszthatnak a mai kismamák az őket ellátó egészségügyi személyzettel szemben? És a szakma milyen előírások betartására kötelezi őket?

– Nos, a jó szakember ismérve, ha arra törekszik, hogy a szülés folyamatát pozitív élménnyé tegye mind a mama, mind a baba számára. Ehhez felkészültnek, naprakésznek kell lennie. Már a gyermek világrajövetele előtt bizalmas kapcsolatot kell kialakítania a szülésre készülő nővel, s el kell érnie, hogy ha úgy adódik, a kismama merjen döntéseket hozni a szülés folyamata közben. A különféle higiéniai előírások betartása, az esetleges fertőzések elkerülése nyilvánvalóan alapkövetelmény. Ezenkívül rendkívül fontos, hogy ha a páciens egészségbiztonságával kapcsolatban valamilyen félelme, aggálya vagy kérdése van, arról konzultáljon kollégáival, s közösen hozzák meg a döntést. Egy jól prosperáló, összedolgozó kollektíva tovább erősíti a páciensek biztonságos és sikeres ellátását.

Ukrajnában tovább csökkent a születések száma, az ország az elmúlt 30 év legrosszabb demográfiai adatait produkálhatja az idén. Utoljára 1990-ben figyeltek meg népességnövekedést. A tendencia azóta megfordult és folyamatosan romlik.Az eddigi legrosszabb statisztikát tavaly rögzítették, amikor 293 457 csecsemő jött a világra. Az idei év első felének adatai pedig arról tanúskodnak, hogy 2021 még a tavalyinál is rosszabb lesz. Idén júliusig ugyanis mindössze 132 595 babát vettek nyilvántartásba, ami 5 %-kal kevesebb a tavaly és 11,5 %-kal a tavalyelőtt fél esztendő alatt regisztrált születési számnál. Míg 2019-ben havonta átlagosan 25 700, tavaly 24 500, idén már csak 22 ezer baba született.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó