Magánvélemény: A nemzetbiztonság főnöke kétnyelvű Ukrajnát akar

„A nyelv fegyver!” „Minden ukrán szó tégla az állam fundamentumában!” „A nyelv a biztonságunk!” „A nyelv maga a nemzet!”

Horváth Sándor

A fentebbi jelszavakat az egynyelvű országot igenlő demonstrációkon készült fotókon találtam. Az üzenet közérthető, s kifejezi a társadalom markáns részének óhaját, mellyel – a hatályos törvények tanúsága szerint – a hatalom gyakorlói is azonosulnak.

Az adott helyzetben nem ajánlatos ellenvéleményt megfogalmazni, mert az akár komoly következményekkel is járhat. Persze van az a pozíció, melyben ez a veszély nem áll fenn. Olekszij Danilov tisztsége megfelelő védelmet nyújthat. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára úgy véli, s ezt közzé is tette, hogy Ukrajnának kétnyelvűvé kell válnia, mindenkinek el kell(ene) sajátítania az… angolt. Ezen az úton első lépésként szakítania szükséges a cirill írásmóddal és át kell térnie a latinra.

Danilov kifejtette: kiáll amellett, hogy már az óvodában tanítsák az angol nyelvet. A sikerhez vezető úton az első lépés lehet, ha a cirill írásmódról Ukrajna áttér a latinra.

„Mellette vagyok, úgy vélem, ez lesz az egyik alap, el kell szakadnunk a cirillikától, és áttérni a latin ábécére” – fejtette ki a nemzetbiztonsági tanács titkára. Hozzátette: „Azon az állásponton vagyok, hogy Ukrajnában két nyelvnek kell lennie. Azért, mert – ha a civilizált világról beszélünk, – az angol nyelv a civilizált kommunikáció nyelve. Meg kell értenünk, hogy az angolt mindenkinek tudnia kell. Az idősebbk számára bonyolult, ez egy dolog, de kezdve az óvodától, az iskolákban ennek így kell lennie” – szögezte le Danilov.

Megjegyzendő, a latinica bevezetése nem új gondolat. Nyugatos ukrán gondolkodók már korábban felvetették, és a szovjet birodalom végnapjaiban politikusok (politizáló nyelvészek) ismét visszatértek hozzá. A legfontosabb ellenérv az volt, hogy az átállásnak megannyi, a gyakorlatban szinte leküzdhetetlen akadálya van. Mi lesz az eddig született ukrán irodalmi művekkel? Honnan lesz pénz a hivatalos dokumentumok cseréjéhez? Elképesztő feladatot jelentene a cégérek, a települések, utcák névtábláinak cseréje…

Persze, ha adott a politikai akarat…

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó