Kuleba hangsúlyváltása: tegyük félre az érzelmeket!

kuleba szijjártó

Az első, nagyon erős nyilatkozatok után békülékenyebb hangnemben beszélt az új magyar–orosz gázszerződésről az ukrán külügyminiszter.

Dmitro Kuleba óva intette a feleket – Magyarországot és Ukrajnát –, hogy a kialakult helyzetben az érzelmek vezéreljék a döntéseket. Szavai azért is érdekesek, mert korábban még kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Gázügy: Ukrajna bekeményít…

Kuleba legújabb megszólalásában arról beszélt, hogy a feleknek pragmatikus álláspontot kell képviselniük, s olyan megoldást találni a krízisre, ami egyaránt érdekében áll Ukrajnának, Magyarországnak és az Európai Uniónak.

Mint azt a KISZó Online megírta, a kialakult helyzet miatt Kijev és Budapest is bekérette a szomszédos ország nagyköveteit:

Válaszreakció: Budapest bekérette az ukrán nagykövetet

Kuleba azon meggyőződésének is hangot adott, hogy Moszkva kérése lehetett, miszerint zárják ki Ukrajnát a Magyarországra irányuló gáztranzitból. A külügyminiszter szerint Oroszország Ukrajnával szembeni fegyverként használja a “gázcsapokat”.

Szavaira azonnal reagált a Kreml szóvivője. Oroszország nem készül a gázszállításokat arra használni, hogy más országokra, így Ukrajnára nyomást gyakoroljon – jelentette ki Dmitrij Peszkov Moszkvában.

Peszkov egy újságírói kérdésre válaszolt, amely azt firtatta, hogy a magyar–orosz hosszú távú gázszállítási megállapodás nem az Ukrajnára való nyomásgyakorlás-e.

“Nem, ez nem így van. Oroszország a gázt sohasem használta, nem használja és nem szándékozik arra használni, hogy bárkit is megbüntessen” – mondta. Ismételten kifejezte Oroszország készségét arra, hogy szükség esetén felújítsa a közvetlen gázeladást Ukrajnának. Hangsúlyozta, hogy a Gazprom szállításairól megkötött megállapodás, amelynek értelmében a gáz Ukrajna kikerülésével érkezik majd Magyarországra, senki érdekeit nem sérti, Kijevnek pedig nincs joga beavatkozni Moszkva és Budapest kétoldalú viszonyának ebbe az aspektusába.

“Oroszország az egész európai kontinens energiabiztonságának abszolút és vitathatatlan kezese volt, és marad” – mondta a Kreml képviselője azt az állítást kommentálva, amely szerint a Moszkva és Budapest közötti gázszerződés Ukrajna ellen irányul.

A magyar–orosz gázszerződés új feszültséget okozott Kijev és Budapest között

Peszkov megismételte, hogy a Kreml figyelemmel kíséri az európai gázárak alakulását, a Gazprom orosz gázipari vállalat pedig eközben teljesíti szállítási kötelezettségeit, és kész újabb szerződéseket kötni. A szóvivő szerint a gáz árát objektív tényezők befolyásolják, és a tőzsde csak részben képes “kielégíteni az ütemes fejlődés igényeit”.

Az európai gáz tőzsdei ára kedden először haladta meg az ezer köbméterenkénti ezer dollárt. Szakértői előrejelzések szerint az ár tovább növekedhet.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó