Kuleba ismét üzent Magyarországnak

Ukrajna olyan baráti kapcsolatokra törekszik Magyarországgal, amelyek során mindkét ország nemzeti érdekeit figyelembe veszik – jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyi tárcavezető.

A külügyminiszter Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentésére reagálva megjegyezte, azzal, hogy Magyarország továbbra is blokkolni kívánja a NATO–Ukrajna miniszteri bizottsági üléseket, semmi újat nem mondott a magyar kormányfő.

“A végtelenségig lehet éles nyilatkozatokkal operálni, ez a nagypolitika része, de elviekben mi hajlandók vagyunk barátkozni, megoldásokat keresni. Ám amennyiben valaki megsérti az ukrán érdekeket, s üt minket, mi minden egyes esetben visszaütünk. Diplomáciailag, kétségtelenül. A konstruktivitás hívei vagyunk, de az ukrán érdekek figyelembevételével, mi is hajlandók vagyunk más országok álláspontját tiszteletben tartani” – fejtette ki megszólalásában Kuleba.

Az ukrán–magyar kapcsolatok relációjában felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad összekeverni a jó és a rossz momentumokat. A gázügy kapcsán kialakult konfliktust a rosszak közé sorolta, de a pozitívumok között említette a kisebbségek védelmének kérdését, aminek a terén előrelépést tapasztal. Elmondta azt is, ugyan a gazdasági vegyes bizottság ülését ukrán javaslatra elnapolták, de az oktatási munkaterület terén készek a párbeszéd folytatására. Az ukrán külügyminiszter elismerően beszélt az oktatási munkacsoport legutóbbi üléséről, ahol jegyzőkönyvet is sikerült aláírniuk a feleknek.

Mint ismert, Ukrajna nagyon durván reagált arra, hogy Magyarország új gázkontraktust kötött Oroszországgal:

Magánvélemény: kinek van igaza?

 

 

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó