Törvényellenes a diákokat dolgoztatni az ukrán iskolákban

Az oktatási törvény 23. cikkelyének 5. pontja értelmében tilos kerti munkák elvégzésére vagy közterületek takarítására kötelezni az iskolásokat és diákokat, amennyiben ez nem része az oktatási folyamatnak – emlékeztetett Szerhij Gorbacsov, az oktatási jogok biztosa.

Az iskolában a gyerekeknek új ismereteket kell elsajátítaniuk, és nem válhatnak a tanárok, az igazgatók, a városok és települések vezetőinek munkaerőforrásává – fogalmazott az oktatási ombudsman. Szerhij Gorbacsov rámutatott arra, hogy az intézmények vezetőinek biztosítaniuk kell a biztonságos és egészséges környezetben való oktatási folyamatot a tanulók számára.

Az oktatási jogok biztosa emlékeztetett arra, hogy 2021. január 1-jén lépett hatályba az iskolákra vonatkozó új közegészségügyi szabályzat. Korábban a 2-4. osztályos tanulók részt vehettek az iskolaudvar takarításában, az 5-12. osztályosok a hóeltakarításba és a fásításba is bevonhatóak voltak.  Ám az új szabályozás tiltja az ilyen jellegű munkavégzést a diákok számára, a gyerekek kizárólag maguk után, saját osztálytermeikben takaríthatnak. Ezt tanárok és/vagy egészségügyi dolgozók jelenlétében végezhetik, és nem haladhatja meg a heti 1 órát.

Gorbacsov rámutatott, hogy a gyerekek természetesen részt vehetnek a közösségi programokban, de csak önkéntesen és az iskolai órákon kívül végezhetnek ilyen tevékenységet.

Az ombudsman azon hivatalok listáját is közölte, amelyekhez panasszal lehet fordulni, amennyiben az iskolában a gyermek jogait megsértik, és munkára kényszerítik őket az oktatási folyamat során.

Forrás:
KISZó/Mukachevo.net

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó