A Tiszának minden kuka számít! │KISZó-interjú

A napokban ismét Kárpátaljára látogatott Ljasuk Dimitry magyarországi természetfilmes, akinek „A Tisza nevében” című alkotása elnyerte a szakmai fődíjat és az M5 csatorna különdíját a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. A környezetvédelmi aktivista nem érkezett üres kézzel: 220 kukát hozott Bucsinszkij Viktornak, a beregszászi Színes tartályok elnevezésű hulladékudvar üzemeltetőjének, amelyet a film nyomán egy németországi hulladékkezelő ajánlott fel. Az itt eltöltött pár napról, a Kuka Expressz hátteréről és tervekről Beregszászban beszélgettünk Dimitry-vel és Viktorral.

Szabó Sándor (Beregszász)

– Ez egy igazi pozitív történet, határokon átívelő összefogás – kezdte a beszélgetést a természetfilmes. – Még augusztus elején jártam a bajorországi Coburg városában, ahol a helyi hulladékkezelő üzem a filmem hatására felajánlott 220 kukát a filmben szereplő Viktor Bucsinszkijnek, hogy ezzel is segítse a munkáját és közvetetten is a Tisza megtisztítását. A telephely tulajdonosának a Németországban élő Németh Sándor mutatta meg a filmet és járt közben a kukák ügyében.

Miután megvoltak a kukák, Dimitrijnek egy szállítmányozócéget kellett találnia, mely ingyen elviszi a kukákat Németországból Ukrajnába. Ezt meghirdette a Facebook-oldalán és két órán belül hat nagy cég ajánlotta fel, hogy segít eljuttatni Coburgból az 1200 kilométerre lévő Beregszászba a kukákat. A jelentkezők közül a legelső céget választotta ki, a győri székhelyű Febe Transport Kft-t, a nyíregyházi Ilosvai Transz Kft-vel közösen szállította le a kukákat a Vérke-parti városba. A vámolásra több mint egy hónapot kellett várni, de szeptember 16-án végre megérkeztek a konténerek Viktor új telepére.

– Nyilvánvaló, hogy ez a 220 kuka csak csepp a tengerben, de az a csepp is számít – mutatott rá Dimitry.

Viszont nagyon nyitottak a német cégek arra, hogy még több kukát küldjenek ide. Hiszek abban, hogy akár 10 ezer darab is összejöhet és ez megoldaná a 40 ezres Beregszászi járás szelektív hulladékgyűjtését.

A Tisza nevében – Megrázó film készült a tiszai szeméthelyzetről │KISZó-interjú

Az ökoaktivista rámutatott arra, hogy minden a kukával kezdődik. Hiába van feldolgozó, szelektáló, amíg nincsenek konténerek, amelyekben a lakosok saját maguk tudják szelektálva gyűjteni a műanyag hulladékot, addig nem működik az egész. Bármilyen egyszerűen is hangzik, a kuka alapvető feltétele annak, hogy legyen szelektív hulladékgyűjtés és -kezelés Kárpátalján. A második feltétel, hogy el tudják szállítani a szelektív hulladékot a lakosságtól a feldolgozó üzemig, ami jelenleg még nincs Kárpátalján. Szerinte, amíg megépülnek a nagyok megoldást jelentene kisebb szelektálók építése is.

– Nincs több időnk, az élet elrepül egy pillanat alatt és addig nem élhetünk szemetes környezetben, nem szennyezhetjük a környezetünket, a Tiszát és mellékfolyóinkat, már most tennünk kell ez ellen.

A Németországból kapott kukákkal Viktor képes lesz Beregszász térségében a mostaninál szélesebb körben elindítani a szelektív hulladékgyűjtést. Ezzel nem csak a lakosság, hanem a Borzsa folyó és a Tisza is nagyon jól jár.

– Már nagyon vártam, hogy újra itt legyek, imádom Kárpátalját, ugyanis a magyar dédapám Nagyszőlős mellett, Ölyvösön (Vilhivka) született és nőtt fel, így valahol kötődőm is ehhez a vidékhez – fogalmazott az itt eltöltött napokkal kapcsolatban a filmes. – A kukák kipakolása után elmentünk Kőrösmezőre, hogy meglátogassam a film másik főszereplőjét, Franz Béla barátomat. Nagy vágyam volt meglátni a Tisza forrását, – ugyanis ott még nem jártam –, hogy letegyem tiszteletemet és köszönetemet a folyónak, és hogy igyak is belőle. Végül kétszer is felmentünk a forráshoz, s ha már ott jártunk természetesen szemetet is gyűjtöttünk.

Dimitry megjegyezte, jó volt látni, hogy utolsó látogatása óta komoly útfelújítások történtek Kárpátalján.

– Tavaly az év elején voltam itt utoljára, akkor kínszenvedés volt eljutni Rahóra – ecsetelte. – Jóleső érzés volt, hogy az út menti kisebb falvakban is megjelentek a kukák. Nagyon sok pozitív energiát kapok az itteni emberektől, meglepő volt, hogy az utcán ismeretlen emberek is gratuláltak a filmhez. Örültem, hogy ilyen sokan megnézték, már több mint 1,5 millióan látták.

A természetfilmes számára nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy az alkotás elnyerte a szakmai fődíjat és az M5 csatorna különdíját a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. Elmondta, hogy egy cseh és egy New York-i fesztiválon is bekerült a legjobb alkotások közé, egyre több helyről kap elismerést.

– Ezeket Kárpátalja kis túlzással közpénzre tudja váltani, egyre több felajánlás, adomány érkezik, amely segít megoldani a problémát – mutatott rá.

– Ez volt a filmem egyik fő célja, hogy megérintsem a szíveket, és elindítsak egy változást.

Ugyanakkor mindig elmondom, hogy nem ez a film indította el a változást, hanem ezzel került pont az „i”-re. Ezzel a témával sokan foglalkoztak, de nem így, nem ebben a formában. Ez az én stílusom, érzésem. Úgy gondolom, hogy az ukrán közönség is azért fogatta be és szereti a filmet, mert félig ukrán vagyok. Édesapámon keresztül tudom azt, hogyan gondolkodnak, és hogyan kell beszélni az ukránokkal, és ezt a filmben is próbáltam megjeleníteni. Néhány hete az Ukrajna közszolgálati csatorna egy stábot küldött Magyarországra, hogy készítsenek egy kétszer 35 perces riportfilmet a Tisza szennyezéséről. Ilyen korábban még nem volt. Elmondták nekem, hogy a film motiváció volt számukra, hogy foglalkozzanak a témával.

Ljasuk Dimitry elárulta, hogy az ukrán kormány részéről a környezetvédelmi minisztériumból is megkeresték, illetve Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója is meghívta egy találkozóra. Összességében elmondható, hogy lett eredménye a filmnek, amely képes mozgósítani, gondolatokat ébreszteni és változást hozni az emberek vásárlási- és hulladékszelektálási szokásaiban.

– Mindenképpen jövök még Kárpátaljára – mondta a jövőbeli tervekkel kapcsolatban Ljasuk Dimitry. – A Kuka Expresszről és a Tisza forrásáról pár héten belül elkészül egy újabb kisfilmem, ahol részletesen megtudhatjátok és átélhetitek a kalandos és vidám utat, összefogást. Megpróbálok sok-sok pozitív energiát csempészni a filmbe. Ahogyan tudok, lobbizok Béla és Viktor ügyében, szívesen találkozom ukrán ajkú ökoaktivistákkal, mert nagyon fontos, hogy nemcsak a magyar kisebbség, hanem a többségi nemzet tagjai is próbálnak tenni ez ellen a probléma ellen, amit csak közösen lehet megoldani.

Viktor Bucsinszkij lapunknak nyilatkozva elmondta, még most sem hiszi el, holott lassan egy hete itt vannak már a kukák. Hálás a coburgi vállalatnak a felajánlásért, és Dimitrynek, hogy megszervezte a kukák Beregszászba szállítását.

– Még meg sem érkeztek a konténerek, de már többen is hívtak azok közül, akik behordják hozzám a telepre a szelektált szemetet, hogy gondoljak rájuk, amikor a kukákat kiosztom – fogalmazott Viktor. – Ha 1200 kuka lenne az is használatba kerülne.

A Színes tartályok hulladékudvar néhány hete új telephelyre költözött és Viktor hamarosan egy ökomobillal szállítja el az újrahasznosításra alkalmas szemetet.

– Amikor 2019-ben elkezdtem a szelektív hulladékgyűjtést, még én is tanultam ezt – mondja Viktor. – Egy kisebb helyen kezdtük, de ezt kinőttük, sajnos már két tűzeseten is túl vagyunk.

A korábbi helyen a szabad ég alatt tároltuk a szelektált szemetet, mostantól viszont egy 500 négyzetméteres fedett helyiséget használunk erre.

Sikerült hosszú távú szerződést kötni a tulajdonossal, ami nagyon fontos a további fejlődésünk szempontjából. Szeretném kipróbálni a kistérséghez tartozó egyik kisebb faluval és egy beregszászi utcával a szelektív szemét elszállítását. Mindenki kap majd két darab tartályt, elmagyarázom, mit hova dobjon. Körülbelül 100 család szelektív hulladékgyűjtését tudjuk megoldani. A következő lépés egy szelektáló szalag vásárlása lesz, ugyanis ezzel a 220 kukával nem győzzük majd a kézi szelektálást.

Egy ilyen új gépsor Ukrajnában 6-7 millió hrivnyánál kezdődik.

Ez rengeteg pénz. Megpróbálunk egy használtat beszerezni. Nemrég vásároltam egy Mercedes Sprinter furgont azokból a felajánlásokból, amelyet Dimitry egy adománygyűjtő oldalon indított nekem és Bélának. Hálás vagyok a felajánlóknak, hiszen nekik köszönhetően megvásárolhattam az ökomobilt Beregszásznak. Azon dolgozunk, hogy egyedi matricázás kerüljön a járműre, amelyen keresztül mind a 150 adományozónak megköszönjük a felajánlásokat.

KISZó-videó: Németországi segítség a kárpátaljai szemétprobléma megoldására

Nem hiszik el, de igaz! – Ukrajna vásárolja a szemetet

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó