Hiány van a fiatal munkaerőből Ukrajnában

A kollektívák átlagéletkora a legtöbb nagyüzemben már meghaladja a 40 évet, a személyzet jelentős része nyugdíjas. A nagyipari vállalatok többsége a fiatal szakképzett munkaerő hiányára panaszkodik, ami a jövőben akár a termelés megszűnéséhez vezethet.

„Kevés a fiatal szakember: például a páncélozott járművekre szakosodott vállalkozások alkalmazottainak átlagéletkora 51,3 év, a 35 év alatti munkavállalók aránya pedig mindössze 9,6 százalék” – tájékoztatott az Ukroboronprom, az egyik legnagyobb állami gépgyártó vállalat.

A junior szakemberek iránti igényt, akik képesítéséhez középfokú speciális végzettség szükséges, jelenleg a dolgozó nyugdíjasok fedezik.

A Smart Maritime Group (SMG) hajógyár tapasztalatai szerint évről évre hatványozottan nő az iparban dolgozó nyugdíjasok száma.

„Az elmúlt másfél évben másfélszeresére nőtt a cég hajógyáraiban tevékenykedő idősek száma. Mivel a fiatal szakembereket nem sikerült bevonzani, a vállalat kénytelen nyugdíjasokat felvenni, akik a mérnöki pozíciókban is helytállnak. Jelenleg a vállalat 110 nyugdíjast foglalkoztat különböző munkakörökben” – közöte az SMG.

Hasonló a helyzet a Power Machines (korábbi Turboatom) vállalat berkein belül Harkivban. Ott a nyugdíjasok száma meghaladja azokét a fiatal szakemberekét, akik helyettesíthetik őket.

Az ország számos ipari vállalkozása számára komoly problémát okoz, hogy akut hiány van a szakképzett munkavállalókból.

A piaci szereplők hangsúlyozzák, a jelenlegi oktatási rendszer nem fedezi az ipar igényeit. Nagyon kevés a műszaki szakirányban otthonosan mozgók száma, emellett sokan szorulnak átképzésre.

Egyes vállalatvezetők szerint, mivel az egyetemi tanterveket sok évvel ezelőtt dolgozták ki, emiatt messze elmaradnak a piaci követelményektől.

A felhalmozódott problémák megoldása érdekében az ukrán ipari vállalkozások többször is az Oktatási és Tudományos Minisztériumhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy növeljék a felvételizők körében nem túl népszerű szakokon a költségvetési helyek számát.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó