198 elsős kezdte meg a tanévet az Egán Ede Szakképzési Centrum intézményeiben

Nagydobronyi Szakcentrum

A nagydobronyi református templom adott otthont a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrumának központi tanévnyitó ünnepségének. A tanévnyitón a nagydobronyi, tiszapéterfalvai és beregszászi központok diákjai és pedagógusai köszöntötték az új tanévet.

Homoki Tünde (Nagydobrony)

Az Egán Ede Szakképzési Centrum 2019-ben kezdte meg működését Nagydobronyban több mint 110 tanulóval és azzal a céllal, hogy piacképes szakmához juttassa a Kárpátalján élő magyar anyanyelvű fiatalokat. 2020-ban két helyszínnel, a beregszászi és a tiszapéterfalvai központokkal bővült az Egán Ede Szakképzési Centrum. A 2021–2022-es tanévet 12 szakon 198 elsős diák kezdhette meg a szakképzési centrum három intézményében, ahol Kárpátalján egyedülállóan magyar nyelven tanulhatnak szakmát a diákok. A szakképző központ egyik jellegzetessége, hogy egy hétig Kárpátalján, egy hétig pedig Magyarországon tanulnak a fiatalok.

– Hálás a szívem azért, hogy azok, akik megálmodták Kárpátaljára, a kisebbségi magyar létben élő magyar nép számára a szakképzést, úgy gondolták, hogy a tanévet nyitni és zárni Isten házában kell. A mi keresztény magyar népünk életében az iskola – kezdve az alapiskoláktól, a tudományok csúcsával befejezve – a templomból, az anyaszentegyházból ered, és csak akkor tudja betölteni a funkcióját, ha ez a kapcsolódás mindenkor megmarad – köszöntötte az egybegyűlteket Kolozsy András, a Nagydobronyi Református Egyházközség vezető lelkésze.

– Figyelembe véve a munkaerőpiacot és a tanulmányi igényeket évről évre igyekszünk bővíteni képzési kínálatainkat. Idén 5 új szakot indítottunk. Hogy most ilyen szép számban gyűlhettünk össze a tanévnyitó alkalmából, azért elsősorban Istené a dicsőség. Ugyanakkor hálával tartozunk Magyarország Kormányának, mely támogat bennünket. Köszönet illeti a Mátészalkai Szakképzési Centrum iskoláit, hogy szívesen fogadják diákjainkat és megosztják velünk szakmai tapasztalataikat – emelte ki Balogh János, az Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Központjának igazgatója, a rendezvény házigazdája.

– Mindig jó tapasztalni, hogy egy gondolat, terv és közös akarat eredménye milyen határtalan lehetőséget nyújt. A Mátészalkai Szakképzési Centrum 2018 végén vállalta, hogy a határon túli magyar nyelvű szakképzést és ezzel együtt a határon túli magyar fiatalokat lehetőségeihez mérten bevonja a magyarországi szakképzés innovációs folyamataiba. Tudtuk, hogy ezáltal jelentős mértékben növelhető a határon túli magyar képzések hatékonysága és versenyképessége, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyar nyelvű képzésben részesülő fiatalok megfelelő szakmai tudással jelenjenek meg a munkaerőpiacon. Ez egyrészt a határon túli magyar közösségek megerősödését szolgálja, másrészt pedig erősíti a magyarországi vállalkozások beruházási esélyeit a határon túli területeken, a magyar emberek boldogulását. Az elmúlt időszakban szakmai együttműködésünk során tapasztaltuk, hogy közös célunk a szakképzés rendszerének folyamatos újítása, elérhetőségének biztosítása mindenki számára valóban fontos cél – fejtette ki Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

A továbbiakban Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának köszöntőjét Bujdosó János főosztályvezető tolmácsolta. Dr. Szili Katalin, a határon túli autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott üzenetét Hidi Tünde tanárnő olvasta fel. A köszöntők között volt továbbá Rostás János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja és Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is.

A beszédek elhangzását követően az elsősök diákká avatása következett. Ezt követően a Nagydobronyi Szakképzési Centrum énekkara előadta a Republic együttes és Bagossy Norbert „ Messzi földre vihetnél” című dalát. Varga Sándor Nagydobronyi anzix című versét Dóka Éva I. évfolyamos hallgató szavalta el.
Az esemény végén a történelmi egyházak képviselői mondtak áldást az elkövetkező tanévre.

Forrás:
KISZó/Fotók:Homoki Tünde

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó