Börtönnel fenyegetik a katonai behívó elől bujkáló sorköteleseket Kárpátalján

Egyre gyakrabban bíróság elé citálják a bevonulási kötelezettséget ignoráló sorköteleseket, ugyanis a megyében, ahogy Ukrajna-szerte is, egyre több fiatal próbál kibújni a sorkötelezettség alól az év végéig tartó őszi-téli sorozási időszakban, írja a Mukachevo.net.

Kárpátaljáról október 5-én 23 sorköteles fiatal vonult be a sorozóbizottság által kijelölt kiképző központba. A hét végéig összesen 74 fiatal ölti magára az egyenruhát.

Jurij Velicskanics alezredes, a Kárpátalja Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság toborzási és sorozási osztályának vezetője egy televízió-műsorban arról beszélt, hogy a bevonulási kötelezettség elkerüléséért adminisztratív vagy büntetőjogi felelősségre vonásra kell számítani.

Amennyiben a behívó átvétele után az érintett nem jelent meg a fizikai alkalmassági vizsgálaton, azt adminisztratív eljárásban 510 hrivnya bírsággal sújtják, ha megismétlődik az eset, úgy a bírság összege 1800 hrivnyára emelkedik. Kárpátalján a tavaszi sorozási időszakban közel 3 ezren bújtak ki a sorkötelezettség alól, ellenük adminisztratív eljárást indítottak.  Eddig  777 személyt kutattak fel és sújtottak pénzbírsággal. Ezt követően ezek a sorkötelesek kötelesek megjelenni a hadkiegészítő parancsnokságokon – hangsúlyozta Jurij Velicskanics.

Amennyiben a jelentkezőt alkalmasnak találja a sorozóbizottság, viszont nem jelent meg a számára kijelölt kiképző központban, hogy megkezdje a sorkatonai szolgálatát, az már letöltendő börtönbüntetést kockáztat. A büntetőeljárás során akár három év szabadságvesztésre is számíthat. A megyében az idén eddig 39 ilyen büntetőeljárást indítottak, eddig 7 esetben született elmarasztaló ítélet.

A sorkötelezettség Ukrajnában azokra a 18 és 27 év közötti fiatalokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek felmentő határozattal egészségügyi vagy másmilyen okok miatt.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó