A 1944. évi szovjet légitámadás áldozataira emlékeztek Beregszászban      

Október a megemlékezések hónapja. Beregszászon október 9-e az 1944. évi szovjet bombázás mintegy 250 áldozatának gyásznapja. Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közösen emlékezett meg az október 9-i légitámadás áldozatairól.

Hegedűs Csilla

A megemlékezés a temető honvédparcellájánál vette kezdetét, ahol Szilágyi Mátyás szólt az egybegyűltekhez. Kihangsúlyozta, közösséget megtartó, nemzeti identitásunkat erősítő szerepe van a nemzet hőseiről való megemlékezésnek.

– A mai napon azokra a magyar honvédekre, illetve civil áldozatokra emlékezünk, akik 77 évvel ezelőtt Beregszászban a szovjet bombázásnak estek áldozatul. Akkoriban tilos volt a szovjet terror áldozatairól nyíltan beszélni – magyarázta a beregszászi konzulátus főkonzulja. Hozzátette, létfontosságú, hogy a közösség kegyeleti kultúrájának, intézményes nemzeti, történelmi emlékezetének a korlátozását soha többé ne engedjük meg.

A Beregszászi Bethlen Gábor Líceum diákjainak emlékműsorát követően a jelenlévők elhelyezték a kegyelet koszorúit az emléktáblánál.

A megemlékezés a vasútállomáson falán elhelyezett emléktáblánál folytatódott, ahol Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója emlékeztetett, Ukrajna keleti részén még ma is dúl a háború.

– Szeretnénk azt hinni, hogy bennünket a több mint ezer kilométerre zajló események nem érintenek, de ez sajnos nem így van, hiszen beregszászi áldozatai is vannak a keleti harcoknak. Olyan fiatalembereket temettünk el, akiknek még nem lett volna szabad meghalniuk. Ilyen értelmetlen halála volt a mintegy 250 embernek is, akik az 1944-es szovjet légitámadás ideje alatt hunytak el. A mi feladatunk az, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni emléküket és hogy emeljük fel szavunkat – az ő nevükben is -, az értelmetlen vérontás ellen – zárta szavait az igazgató.

Csatári György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszék vezetőjének történelmi összefoglalója után Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze katonadalokat adott elő. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó