KMDFKSZ ‒ új csapat, új kihívások │KISZó-beszámoló

Megtartotta éves tisztújító közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ).

Varga Brigitta

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is szeptember végén került sor a KMDFKSZ tisztújító közgyűlésére az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Bercsényi Miklós Könyvtárában.

Az elnökség éves beszámolójával kezdődött az összejövetel. Lőrinc Ingrid, a KMDFKSZ leköszönő elnöke ismertette a szervezet életében bekövetkezett változásokat, illetve az elnökség munkájának eredményeit. Ingrid 2017-ben került a KMDFKSZ vezetői tanácsába, majd 2019-ben Bence Norberttől vette át az elnöki stafétát. Elmondta, nem volt könnyű az elmúlt két év, de közösen, együttes erővel minden felmerülő nehézséggel sikerült megküzdeniük. A tanévet gólyatáborral és gólyabállal indították annak érdekében, hogy az egyetem elsős diákjai teljes jogú hallgatókká váljanak.

2020 karácsonya előtt a Kárpátaljai Szövetség ajándékait juttatták célba. Ezúttal 40 ajándékcsomagot osztottak szét a Beregszászi illetve az Ungvári járásban, és több tíz táska ruhanemű-küldeményt adtak át a Szolyvai Gyermekotthon lakói számára.

A diákszövetség tagjai számoltak azzal, hogy a járványügyi korlátozások végett még jó ideig nem adódik lehetőség a személyes találkozásokra, melyek keretében tájékoztatni tudnák a fiatalokat a diákszervezet tevékenységéről és az egyetem működéséről. Mivel nem szerették volna megszakítani a kapcsolatot a végzősökkel, ezért a hagyományos tudománynépszerűsítő körút helyett webináriumot szerveztek. A középiskolások így az otthon kényelméből, online csatlakozhattak be az értekezletre. A videókonferencia során szó esett a felsőoktatásról, a hallgatók elé tárulkozó lehetőségekről és a KMDFKSZ-ről is, ami támaszt nyújt egyetemi éveik alatt.

Az elnökség az év további részében is megpróbálta kihozni a legtöbbet a karanténból és a digitális oktatásból.

Ennek kiváló példája volt a KaranténTéma videósorozat elindítása, melynek révén online videók formájában beszélgettek olyan dolgokról és olyan emberekkel, amelyekről és akiktől érdemes tanulni.

A korábban 10. és 11. osztályos diákok részére szervezett tanulmányi vetélkedőket idén esszépályázat váltotta fel, melyet reál, humán és társadalomtudomány szekcióban hirdettek meg, továbbá egyedülálló kezdeményezésnek számított a nyelvfejlesztő klub elindítása is. A diákok az ukrán nyelvtudásukat fejleszthették a virtuális térben érdekes feladványok megoldásával. Az első körben 15 jelentkező vehette át oklevelét a kurzus elvégzését követően.

Áprilisban a karanténkorlátozások betartása mellett bonyolították le az IhletÉs kulturális programsorozatot. A találkozók keretében egy zenés és kvíz est megszervezésével pezsdítették fel a fiatalok mindennapjait.

A szórakozás mellett, kellő figyelmet fordítva a tudományra, május 7-én került megszervezésre a XV. Tudományos Diákköri Konferencia, mely az idén hibrid formában valósult meg az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetében.

Végül, de nem utolsó sorban az év legnagyobb eseménye, az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége és a Momentum Doctorandus közös szervezésében, a Kárpátaljai Szövetséggel partnerségben augusztus 25-28. között zajlott Tiszapéterfalván. Bár csökkentett létszámmal, de újra alkalom adódott a személyes találkozásra.

22 év nem kevés, ahogy a KMDFKSZ munkássága sem mindennapi, úgy ennek a családnak az értéke sem. De ezt csak az érzi igazán, aki valaha részese volt ennek.

Egyen-egyenként azért csatlakoztunk e szervezethez, hogy egy csapat tagjaként, új dolgokat tanulva, fejlődve tegyünk a kárpátaljai és ungvári magyar ifjúság ügyéért.

S mit kaptunk cserébe? Felbecsülhetetlen értékeket: életre szóló emlékeket, barátságokat, magyarságtudatunk megerősödését ‒ foglalta össze Lőrinc Ingrid.

A második napirendi pont a tisztújítás volt. Ilyenkor minden ungvári magyar első évfolyamos diáknak egy belépési nyilatkozat kitöltésével lehetősége nyílik jelentkezni a szövetség tagjai közé.

Ezután megválasztották az elnökség és az etikai bizottság tagjait, illetve a következő év aktivistáit. Az idei közgyűlésen a diákszövetség vezetőségéből Csernicskó Flórián, Gyurcsák Alexandra, Katona Veronika alelnök, Kálmán Barnabás és Kovács József elnökségi tag, valamint Orbán József etikai bizottsági tag távozott, és szerzett tiszteletbeli tagságot.

Végül az elnökválasztás következett. A pozícióra Makusin Viktor pályázott, akit a közgyűlés egyhangúlag megszavazott. Viktor 2018-tól tagja a KMDFKSZ elnökségi testületének.

Négy évvel ezelőtt, amikor felvételt nyertem a diákszervezet tagjai közzé, még csak fel sem merült bennem a gondolat, hogy valaha elnök lesz belőlem fejtette ki Makusin Viktor. Egyszerűen megtetszett a KMDFKSZ tevékenysége és a szervezet életének aktív részese kívántam lenni én is. 2019-ben már az elnökjelöltek listáján szerepelt a nevem, viszont akkor még úgy éreztem, nem állok készen egy ilyen felelősségteljes, vezetői pozícióra. Az eltelt két évet arra fordítottam, hogy szakmailag és emberileg egyaránt fejlődjek és méltó vezetője lehessek majd a diákszervezetnek. Büszkeséggel tölt el, hogy a közgyűlés bizalmat szavazott nekem. Rengeteg tervem van erre az évre.

Bár nem tudjuk, mit hoz a jövő, mennyire lesz munkánk a járványügyi helyzet miatti korlátozások közepette, de én és a csapatom azon leszünk, a kárpátaljai magyar diákok egyetemi éveit minél színesebbé, felejthetetlenebbé tegyük.

Ahogy mottónk is tartja „Együtt, egyért, a kárpátaljai magyar ifjúságért!” fogalmazott az elnök.

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének új elnökségi csapata:

Elnök: Makusin Viktor
Programokért felelős alelnök: Vágner Csaba
Külügyi alelnök: Dzsurinec Alexandra
Belügyi alelnök: Gál Máté
Elnöki megbízott: Dobán Vivien
Elnökségi tagok: Balog Sándor, Györke Dávid, Cserevka Dianna
Az etikai bizottság tagjai: Géresi József István, Szabó Tibor Bence, Soós Alexa

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó