Bethlen-nap Huszton

Huszt főterén nagy volt a nyüzsgés, árusok kínálták portékáikat, hatalmas üstökben főtt a gulyás, tenyérnyi húsok sültek a nyárson, de kapható volt lángos, és még sült malacfül is.

Bökényi Magdolna

A verőfényes, meleg őszi nap sok embert csalt a szabadba. A főtéren felállított sátrak nemcsak kulináris élvezeteket kínáltak, az érdeklődők megismerkedhettek számos kézműves mesterséggel is. Készíthettek szalagvirágot és pálcikababát, eltanulhatták a nemezelés technikáját, ki lehetett próbálni az üveg- és kavicsfestést is, valamint elsajátíthatták a hímzés fortélyait is. A vásári sürgés-forgást hintózörgés szakította félbe, az ifjú Bethlen Gábor fejedelem érkezett meg udvartartásával.

Október 10-én a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet Bethlen Gábor fejedelem emlékének adózva nyolcadik alkalommal rendezte meg hagyományőrző fesztiválját Huszton. A hivatalos megnyitón Erdély fejedelmének érkezését a Salánki Hagyományőrző Egyesület és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjai jelenítették meg.

A rendezvényt Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében kifejtette, feladatuknak tartják, hogy vidékünkön a kultúra segítségével építsenek hidat a nemzetiségek között.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja beszédében méltatta Bethlen Gábor, Erdély fejedelmének bölcsességét, aki már a XVII. században megpróbált választ adni a sajnos ma is aktuális kérdésekre, hiszen uralkodása idején eredményesen egyensúlyozott a kor két világhatalma – a Habsburg Birodalom és a hódító Oszmán Birodalom – között. Ez különösen nehéz volt a harmincéves háború ideje alatt, amikor különböző vallási felekezetek zászlói alatt törtek egymásra a hódító hadseregek, s Európát gyilkos konfliktusok tizedelték. Ebben az időszakban ez a kiváló fejedelem képes volt arra, hogy békét teremtsen, kiegyenlítette a felekezetek és különböző társadalmi rétegek közötti ellentéteket. Megerősítette az állam pénzügyi helyzetét, fejlődött a tudomány és a kultúra, összhangot teremtett az ország rendjei között, valamint a szomszédos államokkal. Arra törekedett, hogy rendezze a konfliktusokat és a fejlődés pályájára állítsa országát.

Egymás értékeinek megbecsülése, nemzeti kultúrájának tiszteletben tartása, a nemzeti nyelvek tisztelete – ez jellemzi ezt a történelmi üzenetet, ebben a szellemiségben szól hozzánk 400 év távlatából a Nagy fejedelem. Ezt a szellemiséget szeretnénk mi, magyarok és ukránok kiteljesíteni. Ebben a szellemben szeretnénk egy prosperáló, együttműködő térséget, integrációt kialakítani és továbbfejleszteni. Bethlen Gábor ezt a zászlót hordozza a magyar történelem és az egész térség történelme vonatkozásában.

Mahanec Henrietta, a Huszti Városi Tanács osztályvezetője is köszöntötte az egybegyűlteket. Pozitívan értékelte a kezdeményezést, mivel nagyban elősegíti az emberek közötti kommunikációt, és a térséget sok száz éven keresztül átszövő különböző kultúrák egyesítését. Az, hogy ez a rendezvény immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre városunkban, az egymás iránti kölcsönös tiszteletről tanúskodik, fejtette ki.

Az ünnepség hagyományőrző együttesek fellépésével folytatódott.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó