Koronavírus Kárpátalján: nem sok jóra számíthatunk

Ukraine covid stop carantin

Ukrajnában már 18 megye szerepel a narancssárga karantén övezetben, s akár már 1-2 héten belül vörösre válthat, azaz a legszigorúbb besorolásba kerülhet, ami kényelmetlenségek egész sorával járhat. Az országban továbbra is nagyon magas a napi fertőzésszám, a pandémia kezdete óta már 2 millió 550 ezren betegedtek meg, az elhunytak száma rohamosan közelít a 60 ezerhez.

Kárpátalján sem rózsás a helyzet, megyénket szintén erőteljesen fenyegeti a vörös besorolás, noha pillanatnyilag még a sárga jelzés érvényes. Anatolij Poloszkov kormányzó tájékoztatása szerint az elmúlt héten 23-an haltak bele a kór szövődményeibe, egyre több a megbetegedő kiskorú, egy hét alatt 90 gyermek fertőződött meg. A megyevezető elárulta: az új Covid-esetek 98 százalékát a beoltatlanok körében diagnosztizálják.

A megyei egészségügyi főosztály vezetője arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Kárpátalja is “bevörösödik”, akkor kénytelenek lesznek bezárni a szállodák, a szanatóriumok, a kereskedelmi centrumok, a piacok, a sportklubok, amennyiben alkalmazottaik nincsenek beoltva 100 százalékos arányban.

Anatolij Psenicsnij szerint aggasztó, hogy vidékünkön nagyon alacsony az oltakozási kedv, az országos átlaghoz mérten 31 százalékos a lemaradás.

Mint az ismert, novembertől kötelezővé teszik a vakcinálást az önkormányzatokban, a közigazgatási hivatalokban, az oktatási szférában dolgozóknak. Aki ennek nem tesz eleget, azt fizetetlenül felmentik a munkavégzés alól.

Fizetés nélkül elbocsátják az oltatlan köztisztviselőket és pedagógusokat

Post Author: KISZó