Az EU újabb nyolc embert vett fel szankciós jegyzékébe Ukrajna miatt

UA EU

Az Európai Unió Tanácsa további nyolc olyan személlyel szemben vezet be korlátozó intézkedéseket, akik aktívan támogatnak olyan tevékenységeket, amelyek aláássák vagy fenyegetik Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét – közölte az uniós tanács.

A hivatalos tájékoztatás szerint az uniós szankciós jegyzékbe újonnan felvett emberek az orosz bűnüldöző szervek olyan tisztviselői, akik felelősek az orosz jog végrehajtásáért az elcsatolt Krím félszigeten és Szevasztopolban. Az érintett bírák, ügyészek és biztonsági tisztek elfogult határozatokat hoztak politikai indíttatású ügyekben, illetve büntetőeljárás alá vontak a Krím és Szevasztopol jogellenesnek tartott annektálását ellenzőket – közölték.

Az Ukrajna területi egységével kapcsolatos uniós korlátozó intézkedések jelenleg 185 emberre és 48 szervezetre vonatkoznak. A jegyzékbe vettek vagyoni eszközeit befagyasztják, tilos pénzeszközöket a rendelkezésükre bocsátani, valamint utazási tilalom vonatkozik rájuk, amelynek értelmében nem léphetnek be az EU területére és nem haladhatnak át azon.

A közleményben az uniós tanács leszögezte: az Európai Unió nem ismeri el a Krím félszigetnek és Szevasztopol városának jogellenesnek tartott orosz annektálását, és továbbra is elítéli az orosz fél lépését, amely sérti a nemzetközi jogot.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó