Újabb nagy pofont kapott Ukrajna – Az EU szerint legális a magyar-orosz gázszerződés

– Semmi illegális, semmi, ami az európai uniós irányelvek ellen menne, nincs a magyar–orosz gázszerződésben tudomásom szerint − jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője kijevi látogatásakor a Reuters hírügynökségnek. Borrell az Ukrajna–EU konferencia után azt is elmondta, hogy a tagállamok szabadon köthetnek kétoldalú egyezményeket, írja a Magyar Nemzet.

Mindezt arra reflektálva jelentette ki, hogy az október 1-jén életbe lépett hosszú távú gázszerződés miatt Kijev az Európai Unióhoz fordult az ügylet kivizsgálását kérve. Az ukrán álláspont szerint jogellenes, hogy az új szállítási útvonal megkerüli az országukat. A Reuters írása szerint Kijev most a nyugati szövetségesere gyakorol nyomást, hogy azok büntessék Moszkvát, amiért az Ukrajna szerint fegyverként használja a gázellátást Európa ellen.

A találkozón (amelyről bővebb beszámoló itt olvasható) az uniós országok vezetői kijelentették, hogy segítenek Ukrajnának abban, hogy biztos gázellátáshoz jusson a télen, egyszersmind megvédik az orosz import csökkenésétől.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó