A rózsahölgyek a megelőzés fontosságára figyelmeztetnek ● Kárpáti Igaz Szó

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek során a kór elleni prevenció, a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet. A Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága mindig igyekszik aktuális rendezvényeket, találkozókat szervezni, ezúttal az emlőrák megelőzéséről tartott szakmai beszélgetést a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat székházában. Az érdemi munka előtt Sarkadi Gábor, a beregszászi konzulátus konzulja köszöntötte a résztvevőket.

Hegedűs Csilla

Horváth Gabriella rózsahölgy köszöntőjében kifejtette, fontosnak tartották, hogy a hallgatóság szakembertől kapja meg hasznos információkat.

– Bármilyen kórról is legyen szó, az mindig nehéz próbák elé állítja az embereket. Ám amikor egy nő betegszik le, az egész család omolhat össze – hangsúlyozta Mező Dianna, a társaság elnöke.

A rózsahölgyek dr. Teigler Izabella szülész-nőgyógyász rezidenst hívták meg. A fiatal orvos Amit a mellrákról tudni kell: tünetek és önvizsgálat címmel tartott előadást.

– A mellrák a nők körében az egyik leggyakoribb daganatos betegség, 2020-ban több mint két és fél millió nőnél diagnosztizálták e kórt a világon. De vajon mennyien lehetnek még, akik nem mentek el szűrésre?! Ukrajnai adatok szerint tavaly 16,5 ezer nőnél diagnosztizáltak mellrákot, ezek több mint 40 százaléka sajnos már harmadik, negyedik stádiumban volt – hangsúlyozta a szakember, majd röviden ismertette, mit kell tudnunk magáról a betegségről. Emlődaganat leggyakrabban az ötven év feletti nőknél alakul ki – fejtette ki –, ám az elmúlt húsz év statisztikája alapján elmondható, hogy harminc év alatti hölgyek is elég gyakran betegednek meg. Kitért arra is, mi okozhat onkológiai elváltozást. Az egyik leggyakoribb ok az öröklött hajlam.

Beszélt arról is, milyen tünetek alapján ismerhető fel a mellrák, s kiemelte, ha valamiféle elváltozást tapasztalunk, ne pánikoljunk, hanem forduljunk orvoshoz.

– Sajnos még mindig az a helyzet, hogy nem figyelünk oda eléggé magunkra. Ezért fontos legalább otthon a rendszeres önvizsgálat havonta egyszer, de a legjobb a szűrés: a mammográfia, az emlőultrahang, illetve az MRT – magyarázta a nőgyógyász.

A résztvevők között többen is voltak, akik már átestek ezen a betegségen, talán ők jobban átérezték dr. Kőrözsi Barbara történetét, aki elmesélte, hogyan vált orvosból beteggé, és hogyan gyógyult fel. Elmondása szerint, a kezelések mellett sokat köszönhet Istenbe vetett hitének.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó