Mikor engedélyezhetik a kettős állampolgárságot?│KISZó-háttér

Nehéz eldönteni, valós-e a szándék vagy csak időhúzásról van szó?

Ukrajnában ismét a kettős állampolgárság a téma. Nem először. Ezúttal a belügyminiszter-helyettes beszélt megengedő stílusban a két útlevél használatáról. Elmondta, az államfő kezdeményezésére jelenleg az igazságügyi tárcánál mérlegelik a törvénytervezet szövegét, ami hamarosan a képviselők asztalára kerülhet. Az indítvány fő célja az ország határain túl élő ukránoknak az integrálása, de ennek mellékvizén talán az Ukrajnában élő kisebbségek is jól járhatnak.  

Dunda György

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalba lépése óta rendszeresen téma a kettős állampolgárság, de attól, hogy sokan beszélnek róla, az érdemi lépések változatlanul váratnak magukra. Ezúttal Jevhen Jenyin belügyminiszter-helyettes szólalt meg, aki közölte:

hamarosan a Legfelső Tanács elé kerül az a törvénytervezet, ami ennek a részleteit szabályozná.

Világossá tette, elsősorban annak a több millió, magukat ukrán nemzetiségűnek valló honfitársaiknak szeretnének kedveskedni, akik a világ különböző pontjain élnek. A cél, hogy integrálni tudják őket az ukrán társadalomba, a kulturális, politikai, gazdasági vérkeringésbe.

Kitért rá, hogy ezt a lehetőséget az EU- és a NATO-tagállamokban élőknek biztosítanák, ami egyértelmű jelzés arra, hogy Oroszország vonatkozásában semmi hasonlóra nem kell számítani. Az indítvány egyszerűsítené az ukrán állampolgárság felvételét, lehetőséget biztosítva az eredeti, lakhely szerinti ország által kiadott útlevél megtartására. A belügyi tárca helyettes vezetőjének szavaiból ugyanakkor semmi sem hangzott el arra vonatkozólag, hogy mit kezdenének azokkal az ukrán állampolgárokkal, akik itt élnek, de más etnikumhoz tartoznak, és rendelkeznek az anyaországuk útlevelével. Egyelőre csak bizakodni lehet, hogy számukra is könnyebbséget jelentene a kettős állampolgárság esetleges legalizálása.

Arra a kérdésre, hogy vélhetően mikor dönthetnek a kérdésről a képviselők, Jevhen Jenyin eléggé tág időbeli meghatározást adott, azt felelte, hogy egy éven belül…

A korábbi megnyilatkozásokat szemlélve szembetűnő a téma halogatása, noha Volodimir Zelenszkij, Dmitro Kuleba, Dmitro Razumkov és Denisz Smihal is beszélt már a kettős állampolgárság szükségességéről, de a gyakorlatban továbbra sem történik semmi érdemleges ez irányba.

„Szükség van a kettős állampolgárság engedélyezésére Ukrajnában, mert ez erősíti az országot” –

jelentette ki nem is olyan régen Denisz Smihal miniszterelnök. A kormányfő kizárta ugyanakkor ennek lehetőségét az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszországgal. Kifejtette, hogy személyes véleménye szerint a kettős állampolgárság a civilizáltság jele. Rámutatott arra is: jelentős számú ukrán él külföldön, és közülük sokan szeretnének ukrán útlevelet úgy, hogy közben más országok állampolgárságával rendelkeznek.

Volodimir Zelenszkij elnök augusztusi egyesült államokbeli látogatása alatt, a Stanford Egyetemen mondott beszédében kijelentette: támogatja a kettős állampolgársággal kapcsolatos jogszabályok elfogadását Ukrajnában. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy

Oroszország agressziója miatt „e kérdés megközelítése nem lehet univerzális”.

Tavaly Zelenszkij már benyújtott egy törvényjavaslatot a kettős állampolgárság lehetővé tételéről, ám ezt végül napirendre se tűzte a parlament.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szintén érintette már a témát. Márciusban kijelentette, hogy Ukrajna liberális kettős állampolgársági politika elfogadását tervezi, de ebből kizárná az általa agresszornak minősített Oroszországot, továbbá korlátozná bizonyos tisztségek betöltését is kettős állampolgárok számára.

A témát boncolgatva Andrij Zolotarev elemző kitért rá, már most is több millió ukrán rendelkezik más országok útleveleivel, ebben a vonatkozásban külön is megemlítette Oroszországot, Izraelt, Lengyelországot, Romániát és Magyarországot. Azt viszont igazságtalannak nevezte, hogy az esetleges törvényi enyhítés keretein belül az orosz állampolgársággal rendelkezőket kizárnák a legalitásból. Mint fogalmazott: „vagy mindenkinek lehetőséget kell biztosítani a kettős állampolgárságra, vagy senkinek”.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó