Ukrajna megvétózná az Északi Áramlat-2 beindítását

nord stream2

Befejeződött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, amely így üzemkésszé vált. Mindeközben Ukrajna szeretne részt venni a gázvezeték minősítésében.

Az üzemeltető tájékoztatása szerint a tervnek és a tervezési követelményeknek megfelelően a gázvezetéket mintegy 177 millió köbméter úgynevezett technológiai gázzal töltötték fel, ami 103 bar nyomást biztosít a csőben. Ez elegendő a gázszállítás megindításához.

Kiyv stop Nord Stream-2Korábban a Dán Energiaügynökség megállapította, hogy az első vezeték minden követelménynek megfelel, és készen áll az indításra. A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható, ebből a Gazprom korábbi közlése szerint 5,6 milliárd köbméter még az idén elérheti a német elosztórendszert.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. Kijev számára kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzitmegállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt, annak a kiesése hatalmas lukat üthet az ország költségvetésében.

Északi Áramlat-2: Kuleba kétségbeesetten nyilatkozott

Közben a Naftogaz ukrán állami gázvállalat kérelmet nyújtott be a német szabályozó hatósághoz az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték minősítésében való részvételre – közölte Jurij Vitrenko, a vállalat vezetője kijevi sajtótájékoztatóján.

“A Naftogaz, mint nemzeti vállalat, amely Ukrajna energiabiztonságáért folytat harcot, és védi a nemzeti érdekeket, kérelmezte a német szabályozónál, a német szövetségi hálózati felügyeletnél, hogy részt vehessen az Északi Áramlat-2 üzemeltetőjének minősítésében” – fogalmazott Vitrenko. Szavai szerint Ukrajna álláspontja az, hogy az Északi Áramlat-2 nem kaphatja meg a minősítést, mivel nem szavatolt az, hogy a gázvezeték üzemeltetése teljes mértékben megfeleljen az európai jogszabályoknak.

Kiemelte, hogy ha a Naftogaz kérelmét elfogadják, az arra kötelezi a szabályozó hatóságot, hogy hivatalosan vegye figyelembe a Naftogaz álláspontját és érveit az orosz gázvezetékkel kapcsolatban. “Reméljük, hogy a szabályozó nem utasítja el a kérelmet” – tette hozzá.

Vitrenko egy korábbi nyilatkozatában már kijelentette, hogy az orosz gázvezeték minősítése ellentmondana az Európai Unió harmadik energiacsomagjában foglalt normáknak – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Mint ismert, Kijev korábban Magyarországot bepanaszolta az EU-nál, amiért Ukrajnát kihagyták az új magyar–orosz gázszerződésből. A hatóság azonban elutasította az alaptalan ukrán vádakat:

Szijjártó lehazugozta az ukránokat

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó