A forradalom hőseire emlékeztek Ungváron ● Kárpáti Igaz Szó

Megyeszerte tartanak megemlékezéseket október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján. Így volt ez Ungváron is, ahol szombat délelőtt hagyományosan a Majdan hősei téri, valamint az ungvári börtön falán elhelyezett ’56-os márványtáblánál hajtottak fejet a résztvevők az októberi forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt.

Szabó Sándor (Ungvár)

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közös ungvári megemlékezése az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola 10. osztályos tanulóinak műsorával vette kezdetét a megyeszékhely 1956-os emlékműjénél.

Klacik Ádám előadta Kányádi Sándor Naplótöredék című versét, Szulyó Anasztázia előadásában a jelenlévők meghallgatták Jobbágy Károly Mondják, a himnuszt énekelték című költeményét. Wass Albert Üzenet haza című verse Gorzó Júlianna tolmácsolásában hangzott el. Az iskola énekkarának elődadásában Csézy Ez az otthonunk című dal csendült fel.

Az eseményen a jelenlévők – többek között Bacskai József ungvári, Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Spenik Sándor, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kulin Judit, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke – koszorú elhelyezésének kíséretében tisztelegtek a szabadságharc hősei előtt. Ezt követően az emlékezők átvonultak az ungvári börtönhöz. Az ’56-os áldozatok márványtáblájánál Katkó Erik Tollas Tibor Október 23 című versét szavalta el, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait.

A mai megemlékezés és közös ünneplés bizonyítéka annak, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek céljai végül, bő három évtized múltán minden szenvedés és megtorlás ellenére megvalósultak, és ma már egy független, szabad Magyarországon és egy harminc éve független, szabad Ukrajnában, a baráti ukrán néppel együtt emlékezhetünk és félelem nélkül ünnepelhetünk – hangsúlyozta Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Beregszászi Konzulátus által szervezett ünnepi rendezvényen pénteken Ungváron a Kárpátaljai Megyei Drámai Színházban.

Bacskai József: a magyarok és ukránok nem ellenfelek, hanem sorstársak ● Kárpáti Igaz Szó

Forrás:
KISZó/Fotók: Szabó Sándor

Post Author: KISZó