Két héten belül összeomolhat az ukrán egészségügyi ellátórendszer

Ukrajnában egyre súlyosbodik a járványhelyzet, a kormány válságstábja a hétvégén tartott értekezletén újabb két megyét sorolt át a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába – tájékoztatott az MTI. 

Oleh Nemcsinov kabinetminiszter közlése szerint október 26-tól vörös besorolásba kerül a nyugat-ukrajnai Rivne és a déli országrészben lévő Mikolajiv megye is. Ezzel együtt már kilenc terület lesz vörös besorolású, a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában már csak négy régió – köztük Kárpátalja – maradt, a többi narancs besorolásban van.

A kórházak telítődése miatt Vitalij Klicsko kijevi polgármester a héten jelezte, hogy a főváros is napokon belül vörös kategóriába kerülhet.

Olekszij Csernisov területfejlesztési miniszter vasárnap közölte, hogy

ismét egy kormányzati csoport utazik Kijevből a különböző régiókba, hogy a helyszínen mérje fel a járványhelyzetet és meghatározza a szükséges teendőket.

Tarasz Zsiraveckij, Lemberg egyik diagnosztikai központjának vezető orvosa Telegram-csatornáján azt írta, a kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek számának gyors növekedése miatt akár 10-14 napon belül összeomolhat az ukrán egészségügyi ellátórendszer.

Emlékeztetett arra, hogy szombaton csaknem hatezren kerültek kórházba.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közlése szerint az ország felnőtt lakosságának mintegy 30 százalékát oltották be. A legfrissebb adatok alapján valamely oltás mindkét dózisát csaknem hétmillióan vették fel, további több mint 1,9 millióan pedig még csak az első adagot.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó