Kijev üzent Putyinnak: rakétákkal veszik célba Moszkvát

Olekszij Aresztovics, a minszki háromoldalú béketárgyaláson részt vevő ukrán delegáció szóvivője a Dom nevű tévécsatornának kommentálta Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentését, miszerint a NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, írja a Korrespondent.

Aresztovics nem tagadta a NATO-csapatok jelenlétét Ukrajnában, amelyek állítása szerint egy kiképző misszió keretében érkeztek az országba.

Putyin: fenyegetést jelent a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

„A NATO-katonák közösen gyakorlatoznak az ukránokkal, csak az idén 25 ilyen gyakorlat volt tervben. A NATO régóta jelen van Ukrajnában. Sokáig kérdéses volt, hogy szükséges-e Ukrajnának a NATO-csatlakozás, főleg azért mert 2014-ig nem volt katonai fenyegetés. A Kreml lépéseivel eloszlatta a kételyeket, cserébe megkapták, amitől a legjobban tartottak, a NATO-csapatok megközelítették Oroszország határait” – hangsúlyozta az ukrán delegáció szóvivője, aki emlékeztetett arra, hogy miután Ukrajna csatlakozik az Észak-atlanti Szövetség tagállamai közé, az ukrán katonák is NATO-katonák lesznek.

Aresztovics szerint Oroszország számára a konfliktus békés rendezése az egyetlen járható út: a csapatkivonása a Donec-medencéből és a Krím-félszigetről, emellett kifizeti az Ukrajna által követelt kártérítést.

“Ezt követően beszélhetünk a normális kapcsolatok helyreállításáról, és megvitathatjuk azt is, milyen fenyegetést jelent Moszkva számára Ukrajna NATO csatlakozása. Jelenleg viszont messze nem vagyunk ilyen viszonyban egymással, ugyanis Moszkva lehetséges katonai ellenfelek kategóriájába tartozik. Mindez Oroszország miatt alakult így” – mondta Aresztovics.

Kreml: Moszkva reagálni fog Ukrajna és a NATO közeledésére

Az ukrán delegáció szóvivője az orosz elnöknek arra a kijelentésére is reagált, amely szerint képzési központoknak álcázott NATO-támaszpontok épülnek Ukrajnában.

“Putyin addig fog játszani, amíg az ukrán rakétákat Moszkvára irányítjuk, ugyanis Ukrajna saját rakétaprogramon dolgozik. Rakétáink képesek lesznek elérni Moszkvát. Ha nem lett volna ez az agresszió, akkor az ukrán rakéták soha nem irányultak volna Moszkvára” – hangsúlyozta.

Moszkvának üzent Kijevből a Pentagon főnöke

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó