Vendégségben Lembergben – több is lehetett volna belőle

Szeleznyov Jevhen

Egy döntetlen és két vereség a kárpátaljai csapatok mérlege az országos labdarúgóporond hétvégi játéknapján. A pontszerzés a Minaji FC nevéhez fűződik, végre egy olyan idegenbeli kiesési rangadó, ahol pontot tudott csenni az Ung-vidéki klub. Az Ungvári FC néhány jól sikerült bajnoki után hazai pályán betlizett, a Munkácsi FC pedig a nagy múltú Lembergi Kárpáti otthonában veszített.

A 2012-es Európa-bajnokság egyik helyszínén, a lembergi arénában volt jelenése az ukrán élvonalbeli pontvadászat 12. fordulójában a Minaji FC-nek. Ellenfele az FK Ruh volt, amely négy ponttal előzi meg a tabellán a mieinket. A Kucser – Honcsar, Vekljak, Matics, Szinyohub – Ahmedzade (Knis), Meszhi (Hahljov), Petruszenko, Bilonog (Kobak) – Kulijev – Visnyevszkij (Szeleznyov) összeállításban pályára lépő vendégek már a 12. percben megszerezték a vezetést: Szinyohub baloldali beadását az azeri válogatott Rusztam Ahmedzade fejelte akrobatikus mozdulattal a kapuba. A támadó szezonbeli második gólját szerezte, a Sahtar elleni rangadón szintén fejjel volt eredményes, utána viszont sérülés miatt hetekre kidőlt. Az előnyt a második félidő elejéig sikerült is tartani, ekkor Danilo Kucser kapus hibázott, a hazaiak pedig egyenlítettek. A 67. percben ismét a minajiak kerültek előnybe, a 250-ik élvonalbeli bajnokiján pályára lépő Jevhen Szeleznyov kiváló ütemben ugratta ki Dmitro Bilonogot, aki élni tudott a kínálkozó sansszal. A Metaliszttól kölcsönvett támadónak ez volt az első gólja a minajiak színeiben. Ám nem sokáig tartott az öröm, öt perccel később a hazaiak egyik legjobbja, Klimcsuk ismét döntetlenre mentette az eredményt (2–2), ami a lefújásig már nem is változott.

A Minaji FC szezonbeli ötödik döntetlenjét könyvelte el, ebből kétszer vendégként. Most sikerült másodszor két gólt szereznie, összesen 8 gólnál jár a csapat, ennél kevesebbet csak a Kolosz szerzett. Mérkőzéseinek majdnem felén, pontosan öt alkalommal gólképtelennek bizonyultak a fiúk. A folytatás nehéznek ígérkezik, november elsején a Dnyipro otthonában lesz jelenése Igor Leonov együttesének, utána viszont három alkalommal is hazai pályán szerepelnek. A Mariupol, a Kolosz és az Ingulec elleni bajnokik vízválasztók lehetnek a gárda bennmaradási esélyeinek alakulása szempontjából. Ezeken a találkozókon talán már a klub rendelkezésére állhat a legújabb igazolás, Szerhij Mjakusko is. A Dinamo Kijev neveltje nem ismeretlen az ungvári szurkolók számára, mert korábban a Hoverlát is erősítette. A Premier Ligában a Dinamo nagycsapatában is bemutatkozott, de játszott Lembergben és Poltavában is. Az előző idényt Lengyelországban töltötte, előtte Spanyolországban is légióskodott. Egy ízben, még 2017-ben a válogatottban is pályára lépett egy Szlovákia elleni barátságos mérkőzésen. Az agilis, kiváló technikai képzettséggel rendelkező középpályás nagy segítségére lehet a Minajnak.

Ami az élvonal többi történését illeti. A Bajnokok Ligájában a Real Madridtól 5–0-ás vereséget szenvedő Sahtar Poltavában vigasztalódott, míg a Barcelona otthonában 1–0-ra alulmaradó Dinamo a Dnyipro legyőzésével őrizte meg listavezetői helyét. Az Európai Konferencialigában a CSZKA Szófia otthonában 1–0-ra diadalmaskodó Zorja a hazai bajnokságban is győzelemmel örvendeztette meg szurkolóit.

A Premier Liga 12. fordulójában: Vorszkla–Sahtar 0–2, Dinamo–Dnyipro 2–0, Zorja–Kolosz 1–0, Csernyihiv–Olekszandrija 1–1, Rivne–Mariupol 2–0, Metaliszt-1925–Ingulec 4–0, Csornomorec–FK Lviv 1–1, Ruh–Minaji FC 2–2.

Az állás: 1. Dinamo 32 pont, 2. Sahtar 29, 3. Vorszkla 24, 4. Zorja 23, 5. Dnyipro 22… 12. Minaj 8, 13. Ingulec 8, 14. FK Lviv 7, 15. Csornomorec 7, 16. Mariupol 4.

Térjünk át a másodosztályban érdekelt újonc Ungvári FC hétvégi teljesítményére. Az Aljansz elleni bravúros idegenbeli siker után mindenki azt várta, hogy hazai pályán is folytatódik a jó széria. Az Olimpik Doneck legyőzése nem tűnt lehetetlen feladatnak. Nem is indult rosszul a találkozó, bár a vezetést a vendégek szerezték meg, de Viktor Rjasko a 19. percben egyenlített, s a szünetig jól is nézett ki a csapat teljesítménye. Fordulás után azonban visszaesett a hazaiak produktuma, az utolsó negyedórában a tavaly még élvonalbeli Olimpik két gólt is berámolt Mihajlo Hotra kapujába: 1–3.

Bohdan Blavackij mester magára vállalta a vereséget, saját felelősségéről is beszélt, amikor azt mondta, előzetesen abban állapodtak meg Ivan Duran klubelnökkel, hogy a bajnokság ezen szakaszában 11-12 pontjuknak kell lennie, ehhez képest csak 8 egységgel rendelkeznek, s változatlanul az utolsók. Hozzátette, amennyiben nem várnák meg a november végi őszi szezonzárást, s már most menesztenék, azt is megértéssel fogadná…

A harmadosztályban a vártnál jobban teljesítő Munkácsi FC a legendás Lembergi Kárpáti otthonába látogatott és a tavaly ősszel még a Minajban futballozó Denisz Kozsanov büntetőjével 1–0-ra veszített, de különösebb kritika mégsem illeti a csapatot, hiszen továbbra is az előkelő hatodik helyen állnak.

Minaji FC: rendet tenne a fejekben az új tréner

Forrás:
KISZó/DGY/Fotó:Minaji FC
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó