Hamis oltási igazolványok: milyen felelősség terheli a szélhámosokat?

Ukrajnában egyre gyakrabban bukkannak hamis oltási igazolványokra. A rendfenntartók azt ígérik, hogy nemcsak az ezzel kereskedőket, hanem a megtévesztő dokumentumok vásárlóit is megbüntetik, hiszen ez a tevékenység emberek életét veszélyezteti. Az egyenruhások már több mint 800 büntetőeljárást kezdeményeztek országszerte hamis oltási igazolványok kiállítása és felhasználása miatt.

Bujdosó Ivett

Miközben az orvosok a fertőzöttek életéért küzdenek, az ukránok jelentős része saját és mások biztonságát figyelmen kívül hagyva hamis igazolványokat vásárolnak. Néhány ukrán politikus szintén rossz példával járt el szimpatizánsai előtt. A minap a Kijev megyei rendőrség arról számolt be, hogy a boriszpili repülőtéren az okmányok átvizsgálása során a határőrség alkalmazottai két nőnél találtak hamis oltási igazolványt. Sajtóértesülések szerint a megtévesztő okmányokat Nagyija Szavcsenko és nővére mutatták be.

Milyen felelősség terheli a szélhámosokat?

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter szerint a hamis igazolásokért nemcsak az a felelős, aki azokat elkészítette, hanem a szolgáltatást igénybe vevő állampolgárok is.

Mihajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter elmondta, hogy a csalók még egy álalkalmazást is létrehoztak, mely nagyon hasonló a Gyija állami applikációhoz. Ebben szerkeszthetőek az oltási adatok, az életkor és egyéb információk.

„Legyenek óvatosak, akik ilyen szolgáltatásokat „vásárolnak”, mivel ez okirathamisítás” – közölte Telegram-csatornáján Fedorov.

Ezért 50 adómentes minimális jövedelem összegéig terjedő pénzbírság és hat hónapig terjedő szabadságvesztés, hat hónaptól két évig terjedő szabadságkorlátozás is járhat.

A hamis igazolványt előállítók okirathamisításért három év börtönbüntetést kaphatnak.

Irina Venediktova ukrán főügyész szerint már 88 vádirat került a bíróság elé. „Ez még csak a kezdet. A vádlottak között orvosok, laboratóriumi asszisztensek, gyógyszerészek, utazási irodák képviselői is vannak” – fejtette ki a legfőbb ügyész.

Hogyan kerülnek a hamisítványok a nyilvántartásokba?

A csalók gyakran nemcsak a tanúsítványok hamisítását ígérik, hanem az adatok „hivatalosítását” is vállalják. Ahhoz, hogy a hamis igazolás megjelenjen az Gyijában, a valótlan adatokat be kell táplálni az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba.

„Sajnos ez a valóság. Az orvosok nem keresnek eleget. Ukrajnában az egészségügyben dolgozók szegények, és készek hamis igazolásokat kiállítani a túlélés érdekében” – állítja Jevhen Szimonec tüdőgyógyász.

Az ukrán egészségügyi minisztérium (MOH) azt ígéri, hogy elmozdítják az oltási igazolásokat hamisító kórházak vezetőit. Amennyiben megállapítást nyer, hogy az intézmény főorvosa nem vett részt a csalásban, visszahelyezik. Ismételt jogsértés esetén a tárca kezdeményezi az egészségügyi intézmény engedélyének visszavonását, valamint a létesítmény és az országos egészségügyi szolgálat közötti szerződés felbontását.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó