Nyilvántartásba veszik a pedofilokat Ukrajnában

Nyilvántartásba veszik Ukrajnában azokat a személyeket, akik kiskorúak ellen szexuális bűncselekményt követtek el – írta az igazságügyi minisztérium tájékoztatása alapján az MTI.

Az egységes nyilvántartás egyelőre tesztüzemmódban indult el, jelenleg 171 ilyen bűncselekményért elítélt személy adatait tartalmazza.

Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes szavai szerint

a nyilvántartás lényege, hogy megvédje az oktatási és egészségügyi intézményeket, illetve egyéb, gyermekcsoportokkal dolgozókat, hogy ilyen személyeket vegyenek fel alkalmazottnak.

Hozzátette, hogy a nyilvántartáshoz a rendvédelmi szervek tagjai kapnak hozzáférést. Az igazságügyi minisztérium az ügyészségekkel és a bíróságokkal együtt tölti fel az adatbázist, miuán áttanulmányozta az ilyen bűncselekmények miatt elítéltek aktáit.

A bűnözőkkel kapcsolatos információkat a büntetés letöltése után is megőrzik.

Hangsúlyozta, hogy új személyeknek a nyilvántartásba történő felvétele kizárólag bírósági határozat alapján történhet meg.

“Ez az eljárás megakadályozza az emberi jogok megsértését, és szavatolja a pártatlanságot” – tette hozzá. A miniszterhelyettes közölte, hogy a nyilvántartás létrehozásában Ukrajna követte Norvégia, az Egyesült Államok és Kanada példáját, ahol hasonló adatarchívumok már működnek, és az ott szerzett tapasztalatokra épített.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az országos rendőrség 2018-ban javasolta egy mindenki számára hozzáférhető pedofil nyilvántartás létrehozását, hivatkozva arra, hogy az utóbbi években Ukrajnában megszaporodtak a kikorúak kárára elkövetett szexuális bűncselekmények.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó