Botrány a megyei tanácsban – menesztették Petrovot, aki az ügyészséghez fordult (Videóval, cikkünk frissült)

Váratlan fejlemények történtek ma a Kárpátaljai Megyei Tanácsban.

Olekszij Petrov, a testület elnöke a reggeli órákban érvénytelenítette a mai, csütörtöki ülésszak összehívását, valamint törölte a napirendről 15 kommunális tulajdonban lévő egészségügyi intézmény összevonásának, strukturális átalakításának a tervét.

Az ülésszak november 25-re történő elnapolása ellenére 36 képviselő mégis megjelent, azaz elviekben érvényes volt a kvórum. A képviselők megválasztották a ridnés Volodimir Csubirkót levezető elnöknek, aki azonnal napirendre tűzte az Olekszij Petrov tanácselnökkel szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazását, amit 35 igennel el is fogadtak. Pontosan ugyanennyien meg is szavazták a Nép Szolgája politikusának leváltását a megyei tanács éléről. Még bonyolultabbá teszi a képletet, hogy az ülésteremben ott voltak és igennel szavaztak az Ellenzéki Platform – Az Életért és az Andrij Baloga Csapata frakciók tagjai, melyek nemrég még Petrov mellett tettek hűségesküt. Szintén jelen voltak a Ridne Zakarpattya, a Batykivscsina és az Európai Szolidaritás képviselői. Az így összejött többség új elnöknek a Ridne Zakarpattya színeiben politizáló Volodimir Csubirkót jelölte, aki korábban már betöltötte a posztot.Ám a megválasztásához már nem jött össze a kellő számú szavazatmennyiség.

Mindeközben Olekszij Petrov sürgősséggel összehívott egy sajtóértekezletet. Ezen elmondta, mindaz, ami ma lejátszódott, komoly jogi aggályokat vet fel, ezért feljelentést tett az ügyészségen és a rendőrségen is. Megítélése szerint nem tekinthetők törvényesnek a mai ülésen hozott személyi döntések.

A megyei közgyűlés KMKSZ-es magyar frakciója távol maradt a botrányos eseményektől. Megkeresésünkre Péter Csaba megyei képviselő elmondta, a politikai sárdobálásban nem kívánnak részt venni. Emlékeztetett arra is, hogy Olekszij Petrov megválasztásakor is távol maradtak. A feszültségekhez vezető intézményi összevonások kérdéskörében viszont határozott álláspontja van a frakciójuknak. Kidolgoztak egy szakértői anyagot, ami kellő egyensúlyt teremtene a vitás témában, merthogy az szerinte is felháborító, hogy egyes egészségügyi intézményvezetők havi százezer hrivnyát meghaladó bért visznek haza, miközben az alkalmazottak nagyon keveset keresnek. Több intézet esetében pedig “holt lelkeket” lehet felfedezni a bérkartonokon. Az erről szóló kérdések megvitatásában a magyar frakció természetesen mindenkivel partner, ám azt szakmailag kell megközelíteni, a politikai intrikákra viszont nem vevők, tudatta lapunkkal Péter Csaba.

Már a megyei tanács ülésszakának kezdetét is botrányos jelenetek zavarták meg, a bezárásoktól tartó egészségügyisek megrohamozták az épületet, a karhatalom emberei útjukat állták, kisebb dulakodás alakult ki a felek között. Csak azután csillapodtak a kedélyek, hogy kiderült, ejtették a napirendről az intézmények bezárásának tervezetét.

 

Forrás:
KISZó/DGY/Fotó:Pétervári Natália

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó