Adóamnesztiába csomagolt állami sarc… │KISZó-háttér

Lakást vagy autót vásárolna? – készüljön fel az adóhatóság átvilágítására.

Az ukrán költségvetés évente több százmilliárd hrivnya bevételtől esik el az eltitkolt jövedelmek, a különböző korrupciós trükkök miatt. A kormány mindezt megelégelve adóamnesztiát hirdetett, hogy az emberek legalizálják a feketén szerzett vagyonukat. A kifehérítés azonban nem lesz teljesen költségmentes, az állam több milliárd hrivnya bevételre számít. „Ösztönzésül” jelezték: aki nem él az egyszeri lehetőséggel, később sokkal többet kell majd fizetnie, ha nem tudja hitelt érdemlően igazolni pénzének származását. Az adóhatóság kontrollálni készül minden egyes ingatlan- vagy autóvásárlást.

Dunda György

Ukrajnában új módját találták meg annak, miként töltsék fel a szegényes államkasszát. Az érintetteknek egy évük van arra, hogy bevallják eddig eltitkolt vagyonukat. Daniil Hetmancev, a parlament adóügyi bizottságának vezetője úgy számol, hogy a lakosság legalább 50 milliárd dollár be nem jelentett összeget rejteget, és akkor még a vállalkozások fiktív üzelmeiről nem is szóltunk.

Ukrajnában szeptember 1-től lép életbe az adóamnesztia

Az adóamnesztiaként emlegetett, de a valóságban állami sarcként is értelmezhető elképzelés különösen érdekes abban az összefüggésben, hogy a szomszédos Magyarországon éppen visszafizetni akarják a személyi jövedelemadót a családoknak, miközben Ukrajnában még azok pénzének egy részét is elvennék, akik eleve a határon túl, vendégmunkásként keresik meg a kenyérre valót…
Az adóamnesztiának nevezett legújabb kormányzati elképzeléssel már korábban is foglalkoztunk lapunk hasábjain, de az elmúlt napokban újabb részletekkel bővült a kép. Egy friss felmérés szerint a vámszabályok kijátszásával évente 68 és 96 milliárd hrivnya közötti összegtől esik el a költségvetés.

A borítékos fizetések 24 és 94 milliárd közötti kárt okoznak az államnak.

Akár 30 milliárdos kiesést eredményezhetnek a trükközésekkel kijátszott adóleírások, a fiktív földhasználati szerződések nyomán keletkező mínusz pedig a 27 milliárd hrivnyát is elérheti. 40 milliárdra becsülik az offshore cégekbe vándorló összeget, s szintén több tízmilliárdos a veszteség a pénzügyi konvertálási központok ténykedése nyomán.

A parlament illetékes bizottságának elnöke szerint a jövedelmek kifehérítése nyomán jól járhat a költségvetés és maguk az érintettek is. Egy hétvégi televíziós műsorban ez szolgáltatta a vezető témát, ahol Hetmancev elmondta, az eltitkolt jövedelmek bevallása nem lesz kötelező, de aki elmulasztja, annak nem lesz újabb esélye pénze legalizálására. A tervek szerint az egy évig tartó időszakban 5 százalékos adóval mosható tisztára az otthon vagy éppen pénzintézetekben megtakarított pénz, később viszont már 19,5 százalékos illetéket vetnek ki a tisztázatlan jövedelmekre. Az a terv, hogy aki 400 ezer hrivnyát meghaladó pénzügyi tranzakciót bonyolít le, annak minden esetben hitelt érdemlően bizonyítania kell, honnan származik a pénze. Az ingatlanvásárlásokat automatikusan ellenőrzi majd az adóhivatal, s részletes kimutatásokat kérhet az ügyfelek bankszámláiról is.

Ha egy személy például autó vagy lakás vásárlásakor nem tudja bizonyítani az összeg eredetének jogszerűségét, akkor arra 19,5 százalékos adót kell befizetnie.

Kérdésre válaszolva Hetmancev elmondta, a borítékos bérek kifehérítése alkalmával nem terveznek retorziókat azokkal a munkaadókkal szemben, akiknek az alkalmazottai élni fognak a lehetőséggel. Persze ettől még adatbázis készülhet róluk, a későbbiek folyamán pedig munkaügyi ellenőrzéseket tarthatnak az adott helyen, hogy valóban felszámolták-e az illegális kifizetéseket.
Az adóamnesztia másik nem titkolt célja, hogy a lakosság párna alatt vagy külföldön tartott pénzét az ukrajnai gazdaságba forgassák, mert a nemzetközi hitelezők a törékeny politikai egyensúly, a gazdasági szabályok következetlensége és az ország keleti végein zajló fegyveres konfliktus miatt a 2014-es Majdan óta látványosan kerülik Ukrajnát.

A szeptemberben elrajtolt adóamnesztia első hónapja során 30 millió hrivnya eddig eltitkolt vagyont vallottak be. Az összeg után 1,5 millió hrivnya adót fizettek be. A törvényi lehetőség ugyanakkor nem kedvez az állami alkalmazottaknak. A csinovnyikok és a politikusok ugyanis más megítélés alá esnek.

Milliókat “fehérítettek ki” az adóamnesztia jegyében

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó