Széljegyzet: Emlékkertgondozás

Szükséges emlékezni. De nem éri meg a múltban ragadni.

A múlt a talaj, amiből táplálkozik a jelen. És ha nem gyomláljuk ki az ártalmas gazokat, akkor megfojtják a hasznos, fejlődő növényeket. Elszívják tőlük a tápanyagot, úgy, hogy észre sem vesszük, aztán a földet és a körülményeket hibáztatjuk.

Simon Rita
Simon Rita

Ha túlzásba visszük a gyomirtást és kizárólag arra koncentrálunk, állandóan piszok lesz a körmünk alatt, görnyedt lesz a hátunk, megkeseredünk. De azt sem várhatjuk, hogy ügyet sem vetve a dudvára hagyjuk, hátha magától elszárad majd, s nem kell vele bajlódnunk.

Szisztematikusan kell megszabadulnunk az elburjánzott gaztól, kihúzogatni egyesével úgy, hogy ne sértsük meg a mellette fejlődő növény gyökerét. Ne tépjük ki hirtelen, nagy erővel a földből, hogy aztán a homok a szemünkbe kerüljön. Legyünk türelmesek, hagyjunk időt, akkor tépjük ki, amikor már tudjuk, hogy gyökerestül kijön.

Ám ha a gyomok között bíbelődve elfelejtjük gondozni a hasznos növényt, abból is csak gaz lesz. Elhalt csonk, ami ott fog éktelenkedni a gazdagon megáldott termőtalajban, amit kár elpazarolni, sok szép más virágot is ültethetnénk bele. Az sem mindegy, mivel tápláljuk a növényt. Megpróbáljuk mindenféle természetellenes szerrel felturbózni a szebb és jobb termés reményében? A végén rá sem fogunk ismerni a gyümölcsére. Nem szerencsés, ha agyongondozzuk, túlöntözzük a friss növényt, amely aztán elgyengül, életképtelenné válik.

Arra kell gondolnunk, hogy mindennek rendelt ideje van. Mert azt írja a Biblia: Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak.

Legyen itt az ideje az emlékezésnek.

De vajon képesek vagyunk úgy emlékezni október 31-én a reformátorok tetteire, hogy egész évben erőt merítsünk belőle, és az emlékük időről időre rávilágítson arra, miben kellene változnunk, megreformálódnunk? Tudjuk-e úgy őrizni elhunyt szeretteink emlékét, hogy ne egy november 1-ji sírkertlátogatássá változzon, hanem a tőlük kapott kellemes emlékek, építő gondolatok, együtt töltött percek egész évben beragyogják az életünket?

Kár lenne, ha ezek az évfordulók lecsökkennének egyetlen napra, és csak egy múltbéli eseményként tekintenénk rájuk.

Forrás:
KISZó/Simon Rita

Post Author: KISZó