Orosz–ukrán üzengetés: hogy lesz ebből béke?

Russia Ukraine conflict

Miközben Moszkvában és Kijevben is a kelet-ukrajnai helyzet békés, diplomáciai úton való rendezését hangsúlyozzák, a gyakorlatban ennek ellenkezője történik.

Oleg Nikolenko, a kijevi külügyi tárca szóvivője önmérsékletre és tárgyalásos megoldásra szólította fel Moszkvát, ám közben az ukrán védelmi erők drónokkal lövik az ellenséges állásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a normandiai négyek felújítását szorgalmazza, de közben Moszkva csapatokat von össze a két ország határánál.

A délkelet-ukrajnai konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, az erőszak alkalmazásának nagyon szomorú, beláthatatlan és tragikus következményei lesznek – ezek már Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szavai. Zaharova szerint Oroszországot aggasztja a délkelet-ukrajnai események alakulása, és nem zárja ki a helyzet további romlását.

A múlt héten az ukrán vezérkar bejelentette, hogy Bayraktar típusú csapásmérő drónt vetett be a szakadárok egyik tüzérségi állása ellen.

“Az a benyomásunk, Kijev szándékosan zsákutcába juttatja a kontakt csoportban folyó tárgyalásokat, hogy egyszerűen katonai eszközökkel szabad kezet kapjon a Donec-medence visszaszerzéséhez” – mutatott rá reakciójában Zaharova.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó