KISZó-kérdés: Leáldozóban a műanyag koszorúk korszaka

Néhány hónappal ezelőtt vegyes érzéseket váltott ki a hír, miszerint betiltották a műanyagból készült koszorúk, virágcsokrok értékesítését és használatát a Munkácsi és a Beregszászi kistérségben. Azóta számos helyen felvetődött e kegyeleti termékek forgalmazásának korlátozása, ám érdemi, gyakorlati lépések egyelőre nem történtek az ügyben.

Bujdosó Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, temetőlátogatás alkalmával a műanyag koszorút vagy az élővirágot részesítik-e előnyben. Válaszadóink különböző álláspontokat képviselnek, ám néhány kivétellel egyhangúlag az élővirág mellett tették le a voksukat.

Mint ismeretes, a Munkácsi Városi Tanács július 1-től vezette be a korlátozást. A döntéshozók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Munkácsi kistérség területén működő kereskedelmi egységekben és a piacokon sem árusíthatnak plasztik kegyeleti tárgyakat. Nem csak az értékesítőkkel szemben állítottak fel korlátokat, a fogyasztók számára is megtiltották a műanyagok temetőbe, emlékművekre való kihelyezését.

Vége a műanyag koszorúk korszakának? │KISZó-háttér

A tilalom megsértése pénzbüntetést von maga után, ennek összegéről azonban azóta sem döntöttek.

A határozat ellenére Munkács piacain folyt a műanyag koszorúkkal és virágokkal történő kereskedés.

A központi piacon (Zöld piac) az eddigi évekhez hasonlóan árusították a plasztikból előállított kegyeleti termékeket, mindezt úgy, hogy a környéken korzóztak a helyi rendfenntartók.
A Latorca-parti városban egy kisebb koszorúért 120-150 hrivnyát kértek. A nagyobbak 250-300 hrivnyát kóstáltak. Természetesen drágábbakat is kínáltak. A művirág csokronként 50-60 hrivnyába került. A város többi piacán is hasonló volt a helyzet.

Úgy tűnik, a Munkácsi kistérség területén a műanyag koszorúk, kosarak és virágok érékesítésének és használatának tilalmát az üzletekben és a piacokon mindössze papíron kivitelezték.

Beregszászban augusztus 1-től lépett életbe a határozat. Az intézkedés fő céljaként a természeti értékek védelmét, a környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazását tűzték ki.

A Szolyvai kistérségben egyelőre ajánlat szintjén fogalmazódott meg hasonló döntés, mellyel az első lépést szeretnék megtenni a környezettudatos életmód irányába.

Ukrajna-szerte hoztak hasonló döntéseket. Kárpátalja, Ivano-Frankivszk és Poltava megye több települése is a kezdeményezés mellé állt. Van, ahol már évek óta más módon tisztelegnek elhunyt szeretteik emléke előtt.

Olvasóink véleménye megoszlott. A 177 válaszadó közül mindössze öten jelölték azt, hogy műanyag koszorút visznek a sírhelyekre. P. Tünde hozzászólásban fejtette ki döntésének okát, melyben rávilágított az élővirág rövid élettartamára, illetve a rossz időjárási viszonyok negatív hatására. Olvasónk hozzátette, az élővirág költséges, „a műanyag koszorú pedig sosem megy ki a divatból”.
K. Ferenc szintén hozzászólásban fejtette ki álláspontját.

„A probléma hátterében nem „csupán” környezetvédelmi szempontok húzódnak. Sokan távol vagyunk a szeretteink sírjától. Úgy vélem, elég szomorú látványt nyújt egy megfagyott, elszáradt virágcsokor” – fogalmazott olvasónk. – „A műanyag virágcsokrot a következő temetőlátogatás során kicserélem, a régit pedig szelektív kukában helyezem el”.

Bence Norbert úgy véli, szeretteink sírhelyeit nem csak évente egyszer kell látogatni, s egy műanyag koszorúval letudni.

– Egyrészt a környezettudatosság, másrészt az élővirág szépsége miatt döntünk a frissen szedett virágok mellett. Igaz, hogy rövid időn belül elhervadnak, ám amennyiben néhanapján fél órát rászánunk a cseréjükre, akkor ez jó megoldás lehet a sírbolt természetbarát gondozására.

Többen is azt írták, az élővirág mellett mécsest visznek a temetőbe. Vannak, akik műanyag koszorúval és élővirággal is díszítik szeretteik sírhelyét.

KISZó-videó: Vége a műanyag koszorúk időszakának?

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó