Kuleba: az oroszok fegyverként használják a gázt a nemzetközi érdekeik elérésére

Megint leállt az orosz gázszállítás a németek felé, szándékos gázválságról beszélnek az ukránok

Múlt szombathoz hasonlóan most szombaton, november 6-án, is leállt az egyik legfontosabb orosz csővezetéken a gázszállítás Németország felé, sőt megint visszafelé megy a gáz az oroszok irányába, így ez a jövő héten megint jókora gázár-emelkedést okozhat a tőzsdéken. Egyes német politikusok mellett az ukrán külügyminiszter is nyíltan arról beszél, hogy az oroszok a gázszállítások direkt visszafogásával okozzák a gázárak elszállását azért, hogy kikényszerítsék az Északi Áramlat 2 utolsó engedélyeit is, írja a Portfolio.hu

Múlt szombaton reggel leállt a gáz nyugati irányú szállítása az Oroszországból Lengyelországon át Németországba tartó, évi 33 milliárd köbméteres kapacitású Yamal-Europe gázvezetéken, aztán keletre, tehát visszafelé kezdtek el menni a szállítások Németországból Lengyelország irányába.

A Reuters szombati cikke szerint megint visszafelé haladnak a gázszállítások, feltehetően a lengyel állami gázcég vásárlásai miatt. A cikk utal rá, hogy egyes német politikusok azzal vádolják a Gazpromot, illetve az orosz politikai vezetést, hogy a fokozódó gázkereslettől direkt elmaradnak az orosz gázszállítások, hogy felverjék az oroszok a gázárat azért, hogy ezen a nyomáson keresztül kényszerítsék ki az Északi Áramlat 2 utolsó engedélyeit is. (Most egy német hatósági engedélyre vár a projekt.)

Ugyanerről, tehát a szándékosan alacsonyan tartott orosz gázszállításokkal az északi Áramlat 2 engedélyeinek kikényszerítéséről és zsarolásról beszélt nyíltan egy pénteki konferencián az ukrán külügyminiszter is.

Dmitro Kuleba a hírügynökség tudósítása szerint azt mondta: az oroszok fegyverként használják a gázt a nemzetközi érdekeik elérésére (amit korábban maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is cáfolt), és ezáltal megosztják az európai egységet is. Úgy fogalmazott: Szögezzük le. Oroszország korlátozza az exportot a gázárak további emelése, az energiaválság előidézése és az Északi Áramlat 2 elindítása érdekében.

Pénteken tette közzé az ukrán gáz tranzitot végző állami cég az októberi és az első tízhavi adatokat.

Eszerint októberben az orosz gáztranzit mennyisége Ukrajnában 2,63 milliárd köbméterre, jóval a lefoglalt tranzitmennyiség alá esett

a szeptemberi kb. 3 milliárdról és így az első tíz hónap összesített tranzit adata 35,3 milliárd köbméter, ami 45%-kal marad el az előző év azonos időszaki eredményétől.

Kiemelt kép forrása: Getty Images

Kapcsolódó írásaink:

Ukrajna megvétózná az Északi Áramlat-2 beindítását

Rossz hír Ukrajnának: megkezdődött az Északi Áramlat-2 feltöltése

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó