A Naftogaz megmagyarázta, mitől sárga a gázláng

Normális esetben enyhe világoskék árnyalaton kellene égnie a gáznak, ám Ukrajnában egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a láng nem kék, hanem sárgásan csíkozott, vagy egészében sárga színű, írja a Goloskarpat.

Sokak számára jelent kérdőjelet, miért sárga vagy piros a gáztűzhely lángja. Egyesek gyanítják, hogy azért forr lassabban a víz, mert a gázt hígítják. Az ukrán gázvállalat cáfolja ezeket a feltevéseket, közleményükben kiemelik, hogy amennyiben a földgázhoz valamilyen más anyagot kevernek, robbanásveszélyes elegy keletkezhet, így a hígítás nem kerülhet szóba.

A Naftogaz szerint a gázkészülék állapota nagyban befolyásolja az égés minőségét.

Előfordulhat, hogy alkatrészhiba miatt rossz a levegőellátás, de a láng elszíneződését valamilyen kívülről érkező szennyeződés is okozhatja.

A magyarázat szerint a helyiség alacsony oxigénszintje is hatással lehet a láng színére. A gáznyomás is befolyással lehet a gáz égésének színére, ugyanakkor a vállalat kiemelte, hogy a rendszerben megfelelő a nyomás, a nyomáscsökkenés a készülékbe történő belépésnél fordulhat elő.

A gázminőség ellenőrzését bárki kérheti a szolgáltatótól, ám ennek a vizsgálatnak az ára megközelíti a 10 ezer hrivnyát. A regionális vállalat csak abban az esetben fizeti ki ezt az összeget, amennyiben a fogyasztónak sikerül bebizonyítania, hogy a gáz valóban nem felel meg a kalórianormáknak.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó