Csökkent a korrupció Ukrajnában

Az elmúlt öt évben Ukrajnában csökkent a korrupció gyakorisága, a gazdaság egyes ágazataiban pedig teljesen eltűnt – állapította meg Katarina Mathernova, az Európai Bizottság Szomszédsági és Bővítési Igazgatóságának főigazgatója az Európai Parlament Külügyi és Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának ülésén, írta a Korrespondent.

„Mindannyian egyetértünk abban, hogy a korrupció továbbra is súlyos problémát jelent Ukrajnában, ugyanakkor az ország ma kevésbé korrupt, mint öt évvel ezelőtt volt. Tanulmányok és felmérések támasztják alá ezt. A gazdaság egész ágazatai mentesek a korrupciótól” – hangsúlyozta Mathernova.

A főigazgató példaként említette a Nemzeti Bank korrupcióellenes reformját és a ProZorro elektronikus közbeszerzési rendszert, amely a gázszektor reformjával együtt pozitív hatást fejtett ki. Éves szinten 6 százalékkal nőtt a GDP

Katarina Mathernova ugyanakkor elismerte, hogy Ukrajnának még mindig nem eléggé hatékony a korrupció elleni küzdelem.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy szeptember végén Juhan Parts uniós könyvvizsgáló jelentést tett közzé, amely szerint az EU-ban nincs olyan ország, ahol a korrupció mértéke akkora lenne, mint Ukrajnában.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó