Baj van! Cukorbaj! │KISZó-háttér

Minden harmincadik lakos érintett.

Frederick Banting, az inzulin felfedezőjének a születésnapja lett a nemzetközi diabétesz világnap. Ukrajnában 1 308 751 cukorbeteg él, a világban pedig nagyságrendileg 460 millió azok száma, akik kénytelenek szigorú szabályok szerint alakítani életmódjukat. A világnap legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az összes jóléti társadalmat fenyegető népegészségügyi problémára, valamint támogassa a diabétesszel élőket, mivel bizonyított tény, hogy megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal hosszú időn keresztül kontroll alatt tartható a cukorbetegség és a következményei is enyhíthetőek.

Magyar Tímea

– A diabéteszesek 90 százaléka a betegség II. típusával éli mindennapjait. Az IDF (Nemzetközi Diabétesz Szövetség) prognózisa szerint 2045-re a cukorbetegek száma 51 százalékkal nő és eléri a 700 milliót – tudjuk meg Olga Oleksziktől, a megyei klinikai kórház endokrinológiai osztályának vezetőjétől. – Ukrajnán belül sem jobbak a perspektívák, az elmúlt tizenöt esztendő során 82,9 százalékos növekedést észleltünk. Gyakorlatilag minden harmincadik lakos érintett, s közülük több mint kétszázezren inzulinra szorulnak.

A szakember elmondása szerint Kárpátalján 40 ezer cukros pácienst tartanak nyilván, közülük 6 ezer inzulinos.

Az egyes cukorbetegek állapota, lehetőségei között nagy a szórás, mivel nemcsak a diabétesz különböző típusa, de a beteg életkora és életvitele is nagyban befolyásolja azokat. A cukorbeteg fiatalok kezelésében az egyik legnagyobb probléma, hogy az ifik életvitele nehezen összeegyeztethető a diétával és az esetleges inzulinkezelésekkel.

– A diabétesz az emberek 90 százalékánál észrevétlenül, hosszú évek alatt alakul ki. A szövődményei rendkívül komolyak: látásromlást, agyvérzést, a végtagok elvesztését vagy szexuális zavarokat okozhatnak, de szűkülhetnek az artériák, illetve veseelégtelenség léphet fel. Mivel a kór a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, s életre szóló kezelést igényel, igen fontos a korai felismerés.

Azonban tudatos, helyes életmóddal, személyre szabott étrenddel és rendszeres vércukorméréssel könnyen elkerülhető a baj.

Ehhez csak annyi tennivalónk van, hogy a patikában beszerezzünk egy vércukormérő készüléket és egyszerűen, fájdalommentesen használjuk.

– Legjobb, ha évente legalább egyszer vagy kétszer beutalót kérünk családorvosunktól egy teljes vérképvizsgálatra, mely során a vércukorszintünket is megmérik. Ha az értéke 6,1 és 7,0 mmol/l közé esik, még nem vagyunk egyértelműen cukorbetegek, de fokozott figyelemmel kell kísérni állapotunkat. Ha az ellenőrzést rendszeressé tesszük, megelőzhetjük a bajt – mutatott rá a szakember, aki szerint a Covid új kihívás elé állította a diabétesszel élőket. A kór szövődményeiben elhunytak elemzése ugyanis kimutatta, hogy 74 százalékuk szív- és érrendszeri beteg, míg 40 százalékuk cukros volt. Ezért számukra rendkívül fontos, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcinával! – hangsúlyozza a szakorvos.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó