Elhallgattatás vagy csak előrelátás? │KISZó-háttér

Porosenko eladta médiaholdingját, 27 év után bezárt a KyivPost – mi következik ezután?

Amíg Viktor Medvedcsuk ellenzéki vezetőt erőszakos módon fosztották meg médiabefolyásától, Petro Porosenko korábbi államfő önszántából szabadult meg két televíziót tömörítő holdingjától. Közel 27 év után lehúzta a rolót Ukrajna egyetlen angol nyelvű kiadványa, a Kyiv Post is. A tulajdonos a hatalom részéről megnyilvánuló ellehetetlenítési folyamatokkal indokolta a lap bezárását. Szakértők szerint Volodimir Zelenszkij elnök környezete módszeresen gyengíti, számolja fel a vele szemben kritikus médiumokat, aminek célja politikai ellenlábasainak gyengítése.

Dunda György

Petro Porosenko volt elnök hétfőn közölte: eladta az általa birtokolt 5-ös hírcsatorna és a Prjamij televízió részvényeit. Az új tulajdonos a tv-adók egykori és mai munkatársait tömörítő Vilnij Media holding. Hozzátette, érdekeltségeinek értékesítésére a szeptemberben elfogadott oligarchaellenes törvény késztette, mert nem szeretne szankciós listára kerülni. Szerinte az elnöki székben őt követő Zelenszkij elfojtja a szólásszabadságot.

Amíg Porosenko kényszerből ugyan, de önszántából vált meg médiabefolyásától, az oroszbarát Viktor Medvedcsukot erővel szabadították meg sajtójától. Több nemzetközi szakmai szervezet is a sajtószabadság elleni példátlan támadásként értékelte, hogy az év elején a nemzetbiztonsági tanács határozatára hivatkozva Volodimir Zelenszkij elnök több ellenzéki televíziót is bezáratott, köztük a NewsOne, a ZIK és a 112 Ukraina hírtévét. A meglehetősen magas nézettségnek örvendő médiumoknak voltaképp markáns ellenzéki hangvétele miatt kellett elsötétülniük. Az adók Vlagyimir Putyin komájának és ukrajnai bizalmasának, Viktor Medvedcsuknak, az oroszbarát Ellenzéki Platform – Az Életért párt vezérének az érdekeltségébe tartoztak, műsoraik kemény kritikákat fogalmaztak meg a jelenlegi hatalommal szemben.

Tv-csatornát vásárolt Sufrics Nesztor

Elemzők már akkor is figyelmeztettek, a példátlanul durva precedenssel a teljes ukrajnai sajtót megfélemlíti a hatalom. Volodimir Zelenszkij kommentárjában azt mondta, nagyon nehezen hozta meg a döntést, mert ő a sajtószabadság híve, ugyanakkor ezek a médiumok propaganda-célokat szolgálnak és az agresszor orosz állam a finanszírozó.

Érvelése szerint Moszkva célja ellehetetleníteni Kijev euroatlanti integrációs törekvéseit, amihez ezeket a csatornákat is felhasználja.

A függetlenségért vívott harcot az információs térben is folytatni kell, hangsúlyozta Zelenszkij. Később maga Medvedcsuk ellen is eljárások indultak, a politikust perbe fogták, jelenleg is házi őrizetben tartják.

A történtek után a többi ellenzéki beállítottságú sajtó is jól érzékelhetően visszavett a kritikus hangnemből, amolyan öncenzúra érződik ki műsoraikból, írásaikból, nyilván nem árt ügyelniük arra, hogy őket se gyanúsítsák meg az elnök szájából elhangzott vádakkal, hiszen élő példa bizonyítja, az mivel járhat.

Szintén a héten jelentette be a laptulajdonos, hogy majd 27 évnyi működés után lehúzza a rolót Ukrajna első és jelenleg egyetlen angol nyelvű portálja, a KyivPost. A Szabad Európa a hírre reagálva emlékeztet,

a KyivPost gyakran volt kritikus a mindenkori vezetéssel, a lap mértékadónak számított Nyugaton és az Ukrajnában dolgozó diplomaták, üzleti szereplők körében.

A szerkesztőség munkatársai állásfoglalásukban a nemzetközi közösségek és a hirdetők segítségét kérték életben maradásukhoz. Zelenszkij szóvivője elutasította azt a felvetést, hogy közük lenne az újság bezárásához.

Az elkövetkezendő hónapokban újabb médiabotrányok robbanhatnak ki az országban, amit a nemrég elfogadott oligarchaellenes törvény generálhat. A tervek szerint az államfő mellett működő nemzetbiztonsági hivatal jövő májusban nevezi meg hivatalosan is az első oligarchákat, akik ezek után nem vállalhatnak politikai szerepet, kizárják őket a privatizációs folyamatokból, s megfosztják médiaérdekeltségeiktől is.

A személyesen Zelenszkij által kezdeményezett jogszabály négy kritériumot állít fel, amelyek közül legalább háromnak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki „a társadalmi életben jelentős gazdasági vagy politikai súllyal rendelkező személyek”, azaz az oligarchák listájára kerüljön. Ez a négy kritérium a politikai életben való részvétel, a médiabefolyás, a monopolhelyzetben lévő vállalatokban való tulajdonrész és a havi létminimum egymilliószeresét meghaladó vagyon.

Szakértői vélekedések szerint a törvény legfőbb célja meggyengíteni a regnáló államfő politikai riválisait. A „célszemélyek” között találni Petro Porosenko volt elnököt, a legnagyobb oppozíciós erő, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt két vezetőjét, Viktor Medvedcsukot és Szerhij Ljovocskint, de az elnökhöz közel állónak tekintett Igor Kolomojszkij és Rinat Ahmetov is érintett lenne, akárcsak utóbbi üzlettársa, Vadim Novinszkij és Leonyid Kucsma volt elnök veje, a jó nyugati kapcsolatokkal rendelkező Viktor Pincsuk is.

Adóamnesztiába csomagolt állami sarc… │KISZó-háttér

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó