Széljegyzet: Valami bűzlik

Vespasianus római császár fiával folytatott párbeszéde nyomán maradt fenn A pénznek nincs szaga… mondás. A császár ezt egy egészen különleges adóforma, a vizeletadó bevezetése után mondta. Mit takart ez az illetékforma? A Római Birodalomban virágzott a vizeletkereskedelem, ezért adót fizettek a nyilvános illemhelyek fenntartói és bérlői.

Talán ez a módszer Ukrajnában is hatékonynak bizonyulna a folyamatos problémának számító WC-hiány megoldására. Ugyanis az országban nagymértékben tapasztalható a köztéren ingyenesen vagy akár pénzért igénybe vehető mosdók hiánya.

Bujdosó Ivett

Emellett az országhatáron felkereshető illemhelyek is bőven hagynak kivetnivalót maguk után. Érdekes, hiszen 2020 augusztusában a Csap–Záhony határátkelő ukrán oldalán kisebb botrányt kirobbantó WC-ügy hatására 8,5 millió hrivnyát különítettek el két új mosdóhelyiség megépítésére.

Szerhij Duran, a kárpátaljai vámhivatal infrastruktúra-fejlesztésért felelős osztályvezetője akkor elmondta, hogy az utazóknak szánt mosdóhelyiségeket a határállomás ki- és belépő oldalán húzzák fel.

A tervek szerint a kilépő oldalon a talajvíz miatt évek óta használhatatlan mellékhelyiséget elbontják, ennek helyén építik(?) az új 75 négyzetméter alapterületű mosdót. A munkálatok befejezését 2020 végére prognosztizálták, s úgy döntöttek, ezt követően látnak hozzá a másik mellékhelyiség kivitelezéséhez.

A tervezett, ám azóta sem kivitelezett illemhelyépítések a csapi határátkelőre vonatkoztak, ám, mint tudjuk, nem ez az egyetlen mosdóproblémás határátkelő. Nem különb ennél a Mezőkaszonyban a sorompó előtt található WC-nek titulált bódé sem, ahol fecskendőtől női higiéniai termékek és egyéb, összetéveszthetetlen jellegű maszatok fogadják/búcsúztatják az oda betérőt.

A hangzatos tervek, a végeláthatatlan ígérgetések azonban a jelenlegi, koronavírussal tarkított helyzetben sem valósulnak meg. A megelőzés, a higiénia fontossága, a folyamatos kézfertőtlenítés, az igényes vagy legalább megfelelő mértékben tiszta illemhelyek biztosítása alappillér lehetne a fertőzés terjedésének megakadályozásában, emellett valamelyest jót tenne az ország arculatának is. Vágyálom?

Valami bűzlik, de ne keseredjünk el, erre is jó a védőmaszk…

Forrás:
KISZó/Bujdosó Ivett

Post Author: KISZó