Egyik nyugdíjtípusról a másikra │KISZó-háttér

Kinek van joga hozzá és mi az átmenet rendje?

Az Ukrajnában élő idős emberek bizonyos kategóriájának a kötelező nyugdíjbiztosításról szóló törvény 10. cikkelye értelmében joguk van hozzá, hogy a nyugdíj egyik típusáról egy másik típusúra váltsanak.

Magyar Tímea

A jogszabályok értelmében annak a személynek, aki több nyugdíjtípusra is jogosult, választása szerint annak egyikét – öregségi, rokkant, az eltartó elvesztése esetén járó – ítélik meg.

Az egyik nyugdíjtípusról a másikra való áttérést maga a nyugdíjas, vagy az általa felhatalmazott megbízottja kérvényezheti a lakhelye szerint illetékes nyugdíjhatóságnál. A kérvényhez mellékelni kell a munkaviszonyt, a munkabért (jövedelem) stb. igazoló iratokat, melyeket a Nyugdíjalap kér be. Az áttérés kérvényezésének idejéül azt a napot számítják, amelyen a nyugdíjfolyósító elfogadja az iratokat. Amennyiben valaki postán küldi meg a dokumentumokat, a feladó postahivatala által a borítékon feltüntetett dátumot veszik alapul. De ma már elektronikus úton is el lehet juttatni a kérvényt a hivatalhoz, a Nyugdíjalap elektronikus szolgáltatásokat nyújtó honlapján keresztül, amihez szükség van az illető elektronikus aláírására.

Az illetékes szervek tíz napon belül kötelesek elbírálni a kérelmet. Amennyiben megítélik az új típusú juttatást, azt a döntés utáni egy hónap folyamán kötelesek kifizetni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó