Újabb magyar vakcinaadomány Kárpátaljának │KISZó-tudósítás

Magyarország újabb nagy összegű gyermekoltóanyag-szállítmányt adott át Ukrajnának, hogy pótolja a korosztályos védőoltásokat Kárpátalján, segítse a kiskorúak átoltottságát. Mindez a magyar kormány a kárpátaljai gyermekek 2017–2021. évi immunizációs programjáról szóló 1670/2016. (XI. 25.) kormányhatározat rendelkezéseinek megfelelően történt.

Magyar Tímea

Ezúttal 12 000 adag ötkomponensű, kombinált, diftéria, tetanus, acelluláris pertussis, haemophilus influenza b és inaktivált poliovakcina, alapimmunizálásra és emlékeztető oltáshoz alkalmas Pentaxim, 6000 adag négy komponensű diftéria, tetanusz, szamárköhögés és járványos gyermekbénulás elleni védekezésre alkalmas Tetraxim, valamint 3200 adag a Lyassa fertőzésre (veszettség) gyanús sérülések ellátását elősegítő Verorab oltóanyagot adományozott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete részére, melynek értéke 174 millió forint (majdnem 14 millió hrivnya). A vakcinákat a megyei infektológiai kórházba szállítják, majd Kárpátalja egészségügyi intézményei között arányosan osztják el, s azokat ingyen, nemzetiségtől függetlenül adják be a gyerekeknek.
A mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően az immunizációs program keretében a magyar kormány 2017 és 2021 között összesen 600 millió forint, azaz több mint 47 millió hrivnya, nem egészen 1,6 millió euró értékben adományozott különböző típusú vakcinát Ukrajnának. Azon belül 2017 elején 5 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni (MMR), 2018 elején 8 ezer adag kanyaró elleni, 2018 májusában 21 ezer 600 adag Pentaxim, továbbá 15 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni (M-M-RVAXPRO) oltóanyagot hozott Kárpátaljára. 2018 novemberében 10 376 adag Tetraxim, 2020 júniusában 22 500 adag Pentaxim, 2021 januárjában 2000 adag veszettség elleni Verorab vakcinával támogatta legnagyobb szomszédját.

– Magyarország ma lényegében lezárja az ötéves immunizációs programot Ukrajnában. Több mint 21 ezer, különböző fertőző betegségek megelőzésére szolgáló, az ukrajnai és kárpátaljai igényeknek megfelelő, az Európai Unióban gyártott, bevizsgált és ukrajnai hivatalos engedéllyel rendelkező vakcinát szállítottunk Kárpátaljára az ott élők egészségének megóvása érdekében, mondta el többek között a segélyt kísérő Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja.

A főkonzul kiemelte, az önzetlen adományozási programot elejétől fogva Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos felügyelte, aki fizikailag nem lehet jelen, de lélekben itt áll mellettünk. Aki minden ellenszél és magyarellenes megnyilvánulás ellenére állami vezetői tevékenységével bizonyítja azt, hogy Magyarország, ahogyan a múltban, úgy a jelenben és a jövőben is kiszámítható és megbízható partnere Ukrajnának, Kárpátaljának.

– Hasonlóan Szent Mártonhoz, akire november 11-én emlékezett a keresztény világ, mi is megosztjuk, amink van, a szükséget szenvedő szomszédunkkal, ukrajnai embertársainkkal nemzetiségtől függetlenül, önzetlenül, keresztényi módon. Amikor a magyar állam itt, Kárpátalján, vagy Nyugat-Ukrajnában, vagy a keleti területeken biztosít az ott lakóknak orvosi készleteket, egyéb adományokat, vagy Magyarországon ápol és gyógyít katonákat, betegeket, vagy üdültet gyerekeket – Ukrajnát segíti keresztényi elkötelezettséggel. A kölcsönös tisztelet mellett nemcsak szóval, hanem valós cselekedetekkel, önzetlen pénzügyi-anyagi és morális politikai támogatással is kinyilvánítja, hogy elkötelezett híve a kölcsönös bizalmon alapuló jószomszédi kapcsolatok fejlesztésének és az együttműködés elősegítésének. Alapvető érdekünk egy erős és virágzó, független, demokratikus, korrupciómentes Ukrajna. Számunkra kiemelkedően fontos ugyanakkor, hogy az ukrán kormány biztosítsa a területén élő magyar kisebbség számára a korábban élvezett jogokat, beleértve a szabad, korlátozásmentes anyanyelvhasználatot is. Meggyőződésünk, hogy egymás érveit meghallgatva, konstruktív párbeszéddel, nyitottsággal és bizalommal, kölcsönös akarattal, tárgyalásokkal a kapcsolatainkat beárnyékoló valamennyi problémás, vitás kérdés rendezhető.

A KISZó azon kérdésére, az adományozó fél figyelemmel követi-e az elosztás menetét, és esetleg kilátásban van-e ennek a programnak a folytatása, a főkonzul kifejtette, Magyarország teljes egészében megbízik ukrajnai partnereiben, azon belül a Kárpátaljai Vöröskeresztben, hisz a megrendeléseket is rajtuk keresztül kapták. Ők tudják pontosan eljuttatni a célszemélyekhez az oltóanyagokat, akiknek erre szükségük van. Amennyiben ilyen kérés lesz, a mindenkori magyar kormány valószínűleg ismét segítő jobbot fog nyújtani szomszédjának bármilyen probléma esetén.
Petruska István, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnökhelyettese megköszönte a szállítmányt, s az együttműködést mindazoknak, akik az öt év során áldozatos, odaadó, precíz munkájukkal támogatták és sikerre vitték a programot.

A gyermekoltóanyag-szállítmány átadásáról videós összeállításunk is megtekinthető:

Forrás:
KISZó/Zunko Barnabás felvételei

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó