Továbbképzés a kézműveseknek ● Kárpáti Igaz Szó

Cél, hogy az ide látogató turisták ne giccseket vigyenek haza, hanem a vidékre jellemző népművészeti értékeket.

Hegedűs Csilla

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) Mezőgecsében, a Takaros Panzióban tartotta kétnapos kézműves továbbképzését.

Mester András kifejtette, a továbbképzést a KMTT első alkalommal szervezte meg azoknak a kárpátaljai magyar kézműveseknek, akik a vidékünkön megrendezett hagyományőrző fesztiválokon mutatják be és kínálják az általuk készített termékeket.

– Az évek alatt egyre több kézművest ismerhettünk meg. A számuk szerencsére nő, s úgy véljük, egy vállalkozás úgy lesz még sikeresebb, ha minél több terméket állít elő, és azt jó áron tudja értékesíteni. Nekünk az a célunk, hogy kézműveseink ne csak otthon, hobbiként foglalkozzanak különböző termékek elkészítésével, hanem ezeket olyan áron tudják eladni, hogy az az egész családnak megélhetési forrást jelentsen – emelte ki a KMTT elnöke.

Gyebnár István, a beregszászi konzulátus konzulja megjegyezte, a kézművesség, az ősi mesterségek ápolása és gyakorlása olyan fontos célkitűzés, amely jelentős mértékben hozzájárul a kárpátaljai magyarság kultúrájának megőrzéséhez,a hagyományok ápolásához. Hozzátette, minden tájegységnek megvan a maga sajátos, rá jellemző népművészeti, gasztronómiai arculata, ennek megtartása a közösségek fontos összetartó ereje.

– A hagyományokhoz kapcsolódó kulturális értékek bemutatása teszi az egy területen élő embereket igazi közösséggé, illetve alkalmassá arra, hogy a tradícióik közvetítésével kapcsolatba lépjenek más, szintén sajátos értékeket felmutató közösségekkel – mutatott rá a diplomata,

aki a vendéglátók és a kézművesek együttműködésének fontosságát emelte ki. – Közösen támogatott cél, hogy az ide látogató turisták ne giccseket vigyenek haza, hanem a vidékre jellemző népművészeti értékeket. Meggyőződésem, hogy ennek a célkitűzésnek a megvalósítását kiválóan fogja szolgálni a most induló szakmai továbbképzés – zárta szavait Gyebnár István.

– Arra törekszik, hogy kistérségünkben minél erősebb legyen a turizmus, minél többen tudjanak rólunk, és azokról a tradíciókról, amiket a helyi kézművesek nyomként hagynak maguk után – fogalmazott Babják Zoltán.

A kétnapos továbbképzésen a kézművesek sok tapasztalatra tettek szert, szakmai előadásokon, gyakorlati foglalkozásokon vehettek részt.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó