Matl Péter szobrának avatása a beregszászi kórház udvarán

A ProArte-Munkács Civil Szervezet által, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával szervezett kárpátaljai alkotótáborban készült szobrok közül ma a beregszászi járási kórháznak adományozott, Matl Péter Család című alkotása került felavatásra.

Hegedűs Csilla

Babják Zoltán köszöntőjében kifejtette, igazi gyöngyszemek születtek a tavaly megszervezett szobrásztáborban, amelynek a Beregszászi kistérséghez tartozó Makkosjánosi adott otthont.

– Matl Péter Család című szobra jelképesen Beregszászban maradt, s közösségünk művészeti kincstárát gyarapítja. Ez a szobor egyrészt arra emlékeztet bennünket, hogy a művészet nem ismer határokat, másrészt pedig népszerűsíti az alkotó munkát – jegyezte meg a Beregszászi kistérség polgármestere, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az esemény megszervezéséhez, s azon reményének adott hangot, hogy ez a szép hagyomány folytatódni fog.

A beregszászi konzulátus képviseletében Gyebnár István konzul osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Kifejtette, Beregszász egy újabb műalkotással gazdagodott, mégpedig egy olyan művész alkotásával, aki a leghitelesebben fejezi ki a magyarság összetartozásának az érzését.

– Szimbolikus emlékműveket hozott létre Kárpátalján és Magyarországon egyaránt, emellett nagyra értékelendő Matl Péter művészetszervező tevékenysége is– mondta a diplomata.

– Nagy öröm számomra, hogy Beregszászban újra szobrot avathatunk. A család megformálása az egyik kedvenc témám, mert szerető családban nevelkedtem, és jelenleg is ilyenben élek. Remélem, hogy a Család című szobrom példát mutat azoknak a kismamáknak, akik itt, ebben a kórházban hozzák világra a gyermeküket – hangsúlyozta Matl Péter szobrászművész, a ProArte-Munkács Civil Szervezet elnöke.

Matl Péterrel év elején készítettünk nagyinterjút, itt elolvashatja: :

A vereckei emlékmű az idők végezetéig belevésődött a magyar emberek lelkébe │KISZó-interjú

 

Forrás:
KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó