Listán a Covid-védőoltás ellenjavallatai │KISZó-háttér

Ki mentesülhet a vakcinálás alól?

Ukrajnában a lakosság körében köztudottan magas oltásellenes hangulat uralkodik. Egyesek különféle ürüggyel próbálnak kitérni a vakcinálás elől, mások egészségügyi állapotokra hivatkozva nem hajlandóak felvenni az oltást. A folyamatos konfliktusok elkerülése érdekében az egészségügyi minisztérium elkészítette azt a listát, mely végleges vagy ideiglenes felmentést ad a vakcinálás alól.

Magyar Tímea

Amint azt Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa lapunknak elmondta, a lista négy kategóriába sorolja az ellenjavallatokat: abszolút, elővigyázatot igénylő, folyamatos és ideiglenesre.
– Az abszolút kategória olyan okokat tartalmaz, amelyek teljesen kizárják a védőoltás elvégzését, mivel annak következménye súlyosabb lenne a hasznánál. Az elővigyázatot igénylő csoportban azon állapotok szerepelnek, melyek nagy körültekintést igényelnek, s melyeknél az orvos dolga számításba venni a lehetséges várható következményeket. A folyamatos ellenjavallatok többnyire egy életre, az ideiglenesek pedig egy bizonyos időtartamra vagy a vakcina valamelyik típusára szólnak, tudtuk meg a szakembertől.

A 16 pontos lista az egészségügyi minisztérium alábbi oldalán tekinthető meg: https://docs.google.com/document/d/1rYZwRzWOqt1EpPAs6IeYT5HGXJCKi5Qu/edit?fbclid=IwAR0ZHWXK8BnHIEfHkAnQ-TCIlWlQZ3TNkGbH6rk6WoKvYZf3wPMTceqIfDE

– Például a trombózis thrombocytopenia diagnózisa egyes esetekben életfogytig tartó ellenjavallatot jelent a vektorvakcinák (mint például az AstraZeneca) alkalmazásával szemben. A szívizomgyulladás és/vagy szívburokgyulladás abszolút ellenjavallatot jelent az mRNS-oltások (Pfizer/Moderna) beadásával szemben. Az immunhiánnyal küzdő személyeknél elővigyázatosságot igényel a védőoltás. Megjegyzendő azonban, hogy reálisan legfeljebb a lakosság 1 százalékának vannak olyan egészségügyi problémái, melyek indokolttá teszik az immunizálás elvetését.

Az oltás alól felmentő diagnózis felállítása a családorvosok, szükség esetén több szakorvos felelőssége, ahogyan az ehhez szükséges űrlapok kitöltése is. Ezek november eleje óta elérhetőek. A nem oltható páciensek adatai bekerülnek az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba, és az a Gyija mobil alkalmazásból is letölthető.

Az egészségügyi minisztérium arra figyelmezteti a lakosságot és az orvosokat, hogy szigorúan ellenőrizni fogja, jogosan lett-e kiállítva az ellenjavallatot tartalmazó űrlap. Ukrajnában „háború” folyik a Covid iratok hamisítói ellen, nem hiányzik, hogy újabb áligazolásokat is elkezdjenek gyártani.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó