Jövő évtől kötelező a pénztárgép használata │KISZó-háttér

Milyen típusú eszközt szerezzünk be?

A pénztárgép kötelező használatát előíró törvény 2022. január 1-jétől lép hatályba. Akiknek eddig sikerült elkerülni az eszköz alkalmazását, már nem várhatnak tovább.

Bujdosó Ivett

Minden második, harmadik és negyedik kategóriába tartozó vállalkozó, aki készpénzes forgalmat bonyolít le, kénytelen beszerezni a pénztárgépet. A kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az egyszerűsített adózási rendszert alkalmazzák.

Ukrajnában mintegy kétmillió egyéni vállalkozó van bejegyezve, ebből 1,5 millióan az egyszerűsített adózási rendszerben tevékenykednek. Az állami adószolgálat becslése szerint közülük mindössze 10 százaléknak, vagyis 150 ezer vállalkozónak lesz szüksége pénztárgépre. Több mint 50 ezren már használják azt.

Felmerül a kérdés, milyen típusú eszközt szerezzünk be?

A klasszikus típusú gépek, melyek kisebb-nagyobb módosításokkal már az 1990-es évektől forgalomban vannak, egyszerűek, de csak arra jók, hogy kiadják a vásárlónak a csekket, és összegezzék a forgalmat. Ennek beszerzése és fenntartása költséges, ugyanis 4-20 ezer hrivnyába kerülhet darabja, havidíja eléri a 200-300 hrivnyát. Regisztrációja bonyolult, napokat is igénybe vehet. Minden esetben papíralapú számlát ad, a havi mérleget nyomtatott formában állítja ki.

Az újabb fajtájú gépek már programozhatóak, akár okostelefonra, számítógépre és táblagépre is telepíthetőek. A formátum beszerzése ingyenes, havidíja 200 hrivnyáig terjedő összeg. A nyilvántartásba vétel interneten keresztül történik, a regisztrációt azonnal észlelik. Kétféle számlalehetőség adott, a vásárló kérésére papír alapon vagy online formában is előhívható. A napi összesítés automatikusan történik, az eszköz önvezérelt módon továbbítja az illetékes adóhatóság felé.

A vállalkozók maguk döntik el, milyen típusú eszközt kívánnak működtetni, ám bárhogyan is határoznak, a gépet be kell jegyeztetni az adóhatóságnál.

A programozható kasszagép az adatokat automatikusan közli az adóhatósággal, ezáltal online is nyomon követhető az üzlet forgalma.

A vállalkozók egy csoportja arra kéri az illetékeseket, változtassanak a pénztárgépek bejegyzésének módján, csökkentsék a gép által kért adatok mennyiségét, egyszerűsítsék azok karbantartását, illetve szüntessék meg az üzemeltetés után fizetendő havidíjat.

Még 44 nap van hátra. Meglátjuk, mennyire lesz partner ebben az adóhatóság, és ad-e türelmi időt az újonnan beszerzett gépek használatának elsajátítására.

Mivel a pénztárgép kötelező alkalmazásának bevezetését már többször is elhalasztották, és az első olvasathoz képest lényeges enyhítéseket eszközöltek benne, az adóhatóság válasza valószínűleg nemleges lesz. Tudvalevő, a karantén lejártáig tilos a vállalkozók ellenőrzése és bírságolása.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó