Migránsválság: Ukrajna is veszélyben?

Ukraine Belarus migrants

A belarusz–ukrán határnál is megjelentek az első migránscsoportok. A minap az ukrán határőrség egy 15 fős társaságot tartóztatott fel. Reális az esélye annak, hogy a Nyugat-Európába igyekvő migránsok az elkövetkezendő hetekben a lengyel határszakasz helyett Ukrajnát érintve próbálkoznak majd az átjutással.

A mostani belarusz–lengyel migránsválság gócpontja mintegy 300 kilométerre található az ukrán határvidéktől. Látva a lengyel hatóságok kemény fellépését, reális az esélye annak, hogy az újabb menekülthullám új útvonalakra terelődik, s Ukrajnán keresztül próbálnak meg áttörni az Európai Unió területére. Az ukrán határőrség gőzerővel hozzálátott szögesdrót-kerítés létesítéséhez a veszélyeztetett szakaszon.

Ukrajna és Fehéroroszország mintegy 1084 kilométeren át határos, ebből 750 km-t szárazföldi határ tagol, 375 kilométert folyók és tavak szegélyeznek, 120 kilométer pedig eleve a máig sugárszennyezett csernobili tiltott zónával határos.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium szóvivője máris megkongatta a vészharangot. Szerinte ha erre fordulnak a menekültek, szabadon betudnak lépni Ukrajna területére, hiszen a legtöbb helyen csak a két ország közös határpontját jelző táblák állnak, határvédelmi rendszereknek nyoma sincs.

A legújabb európai migránsválság esetleges ukrajnai vonatkozásairól a Kárpáti Igaz Szó e heti, friss lapszámában olvashatnak bővebben.

 

Forrás:
KISZó/Fotó:DW

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó