Ahol a gyümölcsfák „születnek” │KISZó-riport

A kisdobronyi Bernát család nyolc éve kezdett el facsemetékkel foglalkozni. 150 őszibarack-oltvánnyal kezdték, ebből több mint 70 évről évre gazdag termést hoz a házuk mögötti gyümölcsösben. Idén már 3000 facsemetét neveltek.

Szabó Sándor (Kisdobrony)

A facsemetéinket saját magoncra való alvószemzéssel szoktuk szaporítani – kezdi a beszélgetést id. Bernát Tibor, aki a munkácsi mezőgazdasági technikum elvégzése után 23 éven át dolgozott agronómusként a helyi kolhozban. – Általában augusztus közepe és szeptember első fele között érdemes elvégezni az alvószemzést. Ebben az esetben a rügyek már csak tavasszal fognak kihajtani. Jelenleg sárgabarack, szilva és őszibarack csemetefáink vannak. A szemzéseink általában 85-90 százalékban megerednek. A magcsemetéket decemberben ültetjük el. Előbb fóliasátorban neveljük őket, majd kikerülnek szabadföldbe. A nyár végére embermagasságúra nőhetnek a növények, és akkor jöhet a szemzés. Őszibarack esetén eladás előtt kehelykoronára metsszük a csemetéket. Ezzel a módszerrel egyszerűbb gondozni a fát, jobban megérik a barack, könnyebb leszedni a termést, miközben mondja, egy metszőollóval megmutatja, hogyan is kell ezt szakszerűen megcsinálni.
Bernáték nyolc éve kezdtek el gyümölcsfák szaporításával foglalkozni. Tibor fia volt az, aki előállt ezzel az ötlettel.

Százötven facsemetével kezdték, abból maradt meg a kertben lévő 70 fa. A közösségi oldalakon hirdetik a portékájukat.

Van, hogy egy-két csemetét visznek el, de olyan is előfordul, hogy valaki egyszerre több százat vásárol, viszonteladókkal is kapcsolatban állnak. Vannak visszatérő vásárlóik. Hét féle őszibarackfajtát nevelünk, a legkorábbitól a legkésőbbi fajtáig. Két fajta nektarinunk is van, az egyik június végén a másik augusztus elején érik.

– Aki kéri, azzal tartjuk a kapcsolatot és tanácsokat is adunk a nevelésben, metszésben, az utógondozásban, permetezésben – mondta Tibor menye, Erika, aki szintén kiveszi a részét a munkából. – A férjem és az apósom oltja a szemeket, én pedig kötözöm őket. Sok munka van ezzel, amíg eladásra kerül egy facsemete.

Bernáték eladásra is termesztenek őszibarackot.

– Volt olyan évünk, hogy a hetven fáról 3,5 tonna barackot szüreteltünk – hangsúlyozta Tibor. – Az idei gyenge év volt. Tafrinás levélfodrosodás támadta meg fáinkat. Van rá megfelelő védekezés, csak jókor kell permetezni. Az idén valahogy kicsúsztunk az időből. Végül nem olyan lett a termés, mint szerettük volna. Külön kérésre párosítottunk almát és körtét. Próbálkoztunk most a szomorúfűzzel, vagy, ahogy a köznyelvben nevezik, csüngős barkával. Szilvából is több fajtát szaporítunk.

A legkedveltebb a Fortune nevű japán fajtánk, amelynek a gyümölcse akkorára megnő, mint egy alma, a magja pedig kicsi.

A szabad gyökeres gyümölcsfákat késő ősszel, lombhullástól és kora tavasszal, lombfakadás előtt tudjuk elültetni. Tibor tapasztalata szerint az ősszel ültetett gyümölcsfák eredési aránya sokkal nagyobb, mint azoké, amelyeket tavasszal kerül erre sor.

– Ásunk egy 40×40-es gödröt, az aljára teszünk két lapát érett szarvasmarhatrágyát, azt 5 cm földdel betakarjuk, aztán tesszük rá a gyökeret. Nem jó, ha közvetlenül éri a trágya a gyökeret. A barackfát, szilvát, meggyet tavasszal kell metszeni, az almát lehet télen is, az jobban bírja. Az őszibarackokat vágás után okvetlen sebkezelni kell. A növényvédő szerek használatánál javasolt növényvédelmi szakember tanácsát igénybe venni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó